Яким буде пам’ятник Небесній сотні у Хмельницькому?

14 Червня 2014 07:00

На конкурс на кращий проект меморіального комплексу у пам’ять Небесної сотні хмельницькі митці подали чотири роботи. Яка з пропонованих скульптур з’явиться у центрі Хмельницького, вирішить журі. Думки хмельничан не питатимуть.

За умовами конкурсу, пропозиції приймали з 20 квітня до 5 червня. З 5 червня у Хмельницькій міській раді повинна була пройти виставка макетів, аби всі бажаючі змогли ознайомитися з пропозиціями. Наразі експозиція становить лише 2 макети з чотирьох. Інші два, як пояснюють у прес-службі Хмельницької міської ради, забрали автори.

Це ж підтвердив “ВСІМ” і начальник управління архітектури та містобудування – головний архітектор міста Віктор Дунаєвський: “Макети були подані на конкурс, але наразі вони знаходяться у авторів”, – пояснив він.

Який з проектів реалізують, визначить журі конкурсу, склад якого затверджений рішенням виконавчого комітету. Очолює журі голова Хмельницької міської “Просвіти” Зоя Діденко.
– Згідно з рішенням сесії міської ради і виконкому, переможця має визначити журі, до якого входять представники багатьох організацій. Це представники і ради Майдану, і українського козацтва, і громадської ради міськвиконкому, і Спілки художників, і архітекторів… Всього близько тридцяти осіб, які охоплюють всі верстви суспільства, – каже вона. – Офіційне засідання журі буде 18 або 19 червня. Проекти виставлені у міській раді, на другому поверсі, біля сесійної зали. Вхід вільний, тож нехай люди приходять. Громадских слухань чи чогось подібного не буде, але вхід відкритий, всі, хто хочуть – нехай подивляться. А я ще попрошу, щоб там поклали книгу, де люди могли б написати свій відгук щодо представлених робіт. На сьогоднішній день є чотири проекти. Чесно кажучи, я очікувала, що їх буде значно більше. Але скільки є, стільки є.

Наразі у журі з’ясовують, куди поділися два проекти та чи будуть вони допущені до конкурсу.
– Мусить бути один порядок для всіх, – каже голова журі Зоя Діденко. – Те, що роботи не виставлені, суперечить умовам конкурсу. Якщо автори не повернуть їх на виставку, то вони не будуть брати участь у конкурсі. Обирати ми будемо тільки серед тих робіт, які побачить громада.
Меморіальний комплекс на честь “Небесної сотні” встановлять на розі вулиць Соборної та Героїв Майдану зі сторони Хмельницького університету управління та права.

Журі визначатиме кращий проект до 25 червня. Оголосити переможця повинні до 1 липня 2014 року.

Пропонуємо вашій увазі, шановні читачі, два проекти та пояснювальні записки, які виставлені у міськраді. Враження просимо писати у коментарях.

vsim.ua

vsim.ua

“Для розкриття головної ідеї у проекті було взято за основу фігуру молодого чоловіка – бунтаря, в образі якого зображений український народ – падаючий і який не здається. У стані падіння, борець опирається однією рукою до землі, щоб втриматись і міцно стискаючи в руці бруківку, щоб з останніх сил встати і продовжити бій до останньої краплі крові. Тіло стомлене, знесилене, воно протистоїть тій системі, яка ламає молодого бійця – він стає символом сотні загиблих чоловіків, які мирно висловлювали свою думку Євромайдану і загинули від куль снайперів”.

vsim.ua

vsim.ua

“Сучасна монументальна скульптура, яка несе в собі емоційно-психологічне, сюжетне навантаження, на думку нашої творчої групи, має вирішуватися символами, а не розповідями про ті чи інші події. В нижній частині композиції зображено куб – як символ чогось базового, непорушного, міцного. В даному випадку – це символ влади, держави. Але цей куб розколовся навпіл. Брехлива і злочинна влада тріснула. Розірвавши грати – символ стримування і неволі, в небо на свободу поринули соколи. В українському фольклорі – це завжди воїни”.
На спорудження пам”ятника виділять півмільйона гривень. Відповідне рішення ухвалила Хмельницька міська рада.

Що ж до інших міст Хмельничиини, то, зокрема, у Полонному відкриття пам’ятника Небесній сотні планують вже на середу, 18 червня.
Оксана Ісаєнко.
Фото Тетяни Житнюк.

Джерело: "ВСІМ"