Кам’янець може залишитися без пам’яток архітектури

17 Червня 2014 14:30
istpravda.com.ua

istpravda.com.ua

Через відсутність державного фінансування на реставрацію архітектурної спадщини рік за роком Кам’янець-Подільський втрачає найцінніше своє надбання.

Нагадаємо, не так багато часу минуло з 2011 року, коли стався обвал історичної пам’ятки “Новозахідна башта”. Обіцяних екс-Президентом трьох мільйонів гривень на ремонт Нової Західної башти Кам’янець так і не дочекався. Натомість, з міського бюджету, дефіцит якого на той час складав більше 9 мільйонів гривень, було виділено 562 тисячі, за які було споруджено тимчасовий дах і виготовлено проектно-кошторисну документацію.

І ось у 2014 році – черговий обвал. Цього разу – міжповерхових перекриттів в головному корпусі комплексу споруд «Казарми фортеці». Згідно з висновками комісії, причиною обрушення стала відсутність даху та аварійний стан вище розташованих міжповерхових перекриттів.

Зважаючи на ситуацію, в зоні ризику сьогодні опинилися і приватні житлові будинки по вул. Руській. Адже подальше руйнування ризаліту південної стіни одного з корпусів загрожує безпеці цих людей. Свого часу комісія з питань ТЕБ та НС облдержадміністрації визнала загрозу виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру, відповідні документи були надіслані в Державну службу України з надзвичайних ситуацій. Щоб запобігти лиху, лише на першочергові протиаварійні та консерваційні роботи потрібно було близько 15 мільйонів гривень, які міська рада сподівалася все-таки отримати з держбюджету. Міський голова днями зустрівся з керівниками профільних відомств для вирішення цього питання. Зокрема, проведено перемовини з керівництвом МНС, яке дало згоду на підготовку відповідної документації.

zabytki.in.ua

zabytki.in.ua

Між іншим, як повідомляють у Кам’янець-Подільській міській раді, окрім вищезазначених історико-архітектурних споруд в аварійному стані також перебувають башти Лянцкоронська та Водна комплексу Старого замку, Кушнірська і Гончарська башти, Пивоварний завод, будинок Казенної палати, Прибережна башта Руської брами та інші. За цими об’єктами стабільно направляються листи-повідомлення в Міністерство культури України та управління культури Хмельницької ОДА щодо виділення коштів на ліквідацію їх аварійного стану. Але поки, кажуть у міській раді, безрезультатно.