На Хмельниччині прокуратура вимагає поновлення прав переселенців з окупованих територій

27 Червня 2014 15:48
tsn.ua

tsn.ua

Органи прокуратури Хмельницької області виявили порушення органами державної влади та місцевого самоврядування вимог Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Про це повідомила начальник відділу захисту конституційних прав і свобод та інтересів держави прокуратури області Наталія Гончарук.

Вона зазначила, що за даними облдержадміністрації на Хмельниччину прибули 472 особи з окупованої Автономної Республіки Крим та 204 – з Луганської і Донецької областей. Проте, як з’ясувалось під час прокурорських перевірок, вони змушені самостійно займатися пошуком житла через те, що місцеві органи влади, замість забезпечення переселенців житлом, здебільшого вдаються лише до надання контактної інформації регіонального штабу. До того ж, у Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації відсутній повний перелік тимчасового житла, яким можна було би скористатися.

Крім того, не в повній мірі вирішується «житлове питання» переселенців пільгових категорій та сімей з дітьми. Помешкання, які їм пропонують, не завжди є придатними для проживання.

Також, як зауважила Наталія Гончарук, є нарікання на роботу соціальних працівників, оскільки вони у повній мірі не роз’яснюють переселенцям право на одержання ними матеріальної допомоги з обласного бюджету для влаштування соціально-побутових проблем, яку призначає Департамент соціального захисту населення. Наприклад, на колективне звернення 24 військовослужбовців про розблокування банківських рахунків, працевлаштування, надання житла і медичної допомоги дітям-інвалідам, влаштування дітей у навчальні заклади та інше, працівники Департаменту лише роз’яснили їм порядок нарахування та отримання соціальної допомоги.

Звернення інваліда І групи по зору, який просив допомогти йому з тимчасовим житлом, Департамент соціального захисту населення проігнорував, помешкання не запропонував.

Прокурором міста Кам’янця-Подільського виявлено факт безпідставної відмови посадовцями районного сектору Управління Державної міграційної служби України в області трьом переселенцям-кримчанам у прийнятті документів на оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Наталія Гончарук наголосила, що у внесених документах реагування, в тому числі – голові Хмельницької обласної держадміністрації, прокуратура вимагає усунути виявлені порушення прав переселенців з окупованої території та  притягнути до відповідальності винних посадових осіб.

 Прес-служба прокуратури Хмельницької області