Вірмени усе освятять

27 Червня 2014 17:33
religion.in.ua

religion.in.ua

27-28 червня в Кам’янці-Подільському передбачається проведення низки заходів, організованих Союзом вірмен України і Українською єпархією Вірменської Апостольської Церкви.

27 червня відбудеться квартальна конференція Спілки вірмен України, де планується обговорення низки найважливіших питань, що стоять на порядку денному організації, плану діяльності Спілки на ІІI квартал 2014 року, а також питань регіональних організацій.

На 28 червня заплановано чин освячення каплиці у вежі-дзвіниці Св. Степаноса, Вірменського кафедрального собору Св. Миколая (вірменська церква XV століття). На заходах очікується присутність представників влади, інтелігенції та духовенства, керівників регіональних вірменських громад та представників Союзу вірменської молоді України.

Як відомо, Собор в 30-х роках минулого століття був підірваний. Дзвіниця Св. Степаноса (Стефана) дивом вціліла і є унікальною пам’яткою вірменського зодчества. Цього року Собор повертається вірменській релігійній громаді.

 Нагадаємо, цього року виповнюється 223 роки з дня оголошення Дня-свята Ікони Божої Матері Вірменської. Свято встановлено 27 червня 1791 в день освячення вірменським архієпископом Яковом Тумановічем відбудованій церкві Святого Миколая у Кам’янці-Подільському. Легендарна ікона Вірменської Богородиці з Кам’янця-Подільського ідентифікована фахівцями і зберігається в київському Музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

 Раніше повідомлялося, що будівництво церков, ідентифікація, відновлення та збереження, є одним з основних напрямків діяльності вірменської діаспори України. За словами Глави Союзу вірмен України Вілена Шатворяна, згідно вірменським традиціям, церква є не тільки духовним центром, а й виконує роль культурного центру.