Хмельницький без бомбосховищ: інструкції на випадок війни

30 Червня 2014 19:00
ngp-ua.info

ngp-ua.info

У разі оголошення особливого стану хмельничани можуть тимчасово ховатися хіба що у підвалах. Громадян також будуть вивозити у безпечні зони.

У неспокійний для країни час, її громадяни все більше роздумують над тим, як саме захиститися під час воєнних дій. Що робити? Куди ховатися та кого слухати? Ось основні питання хмельничан. Відповіді на них ми отримали в міському управління надзвичайних ситуацій.

В разі офіційного оголошення «особливого» стану хмельничани можуть тимчасово ховатися хіба що у підвальних приміщеннях. Таких об’єктів у місті нараховують більше 12 тисяч, де може сховатися більш, ніж півмільйона людей. Ще за часів радянського союзу й до тепер, в Україні і Хмельницькому, зокрема, не було побудовано жодного бомбосховища для укриття населення.

Захисні споруди

Всього за словами заступника начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення і охорони праці Анатолія Триндюка, на території міста Хмельницького нараховують 67 захисних споруд, які можуть вмістити майже 25 тисяч людей. “Вони побудовані на стратегічних об’єктах (заводи, лікарні тощо), тобто призначені для захисту найбільшої працюючої зміни підприємств, установ та організацій, які продовжують свою діяльність в особливий період. На простих громадян ці об’єкти не розраховані”,— розповів Анатолій Дмитрович.

Більша частина цих захисних споруд знаходиться у недіючому стані, адже побудовані вони ще за радянських часів. Тому не всі навіть ці 67 споруд придатні до використання —вентиляційні установки застарілі, багато приміщень підтоплені. А на їхній ремонт потрібні мільйони гривень. Тому зараз цим точно ніхто займатися не буде. Відомо також, що захисні споруди є під кожний адмінприміщення, а точніше під будівлями ОДА та міської ради.

Захисні споруди, які є на територіях лікарень, знаходяться у більш-менш нормальному стані і придатні до укриття хворих. “В лікарня ці споруди знаходяться у робочому стані, там в першу чергу евакуюють хворих. Ми контролюємо, щоб керівництво медзакладів підтримувало ті приміщення хоча б в естетичному вигляді, щоб там була вода, світло і вони могли закриватися. Всього є сім таких комунальних захисних споруд”, — каже Анатолій Триндюк.

Оповіщення

Зрозуміти хмельничанам, що почався особливий чи надзвичайний стан допоможе система оповіщення. Спочатку її вмикає обласна адміністрація, потім ця інформація має пройти по всім місцевим теле-та радіоканалам. “Тут буде передаватися що сталося, що людям робити і куди вийти для транспортування. Тексти цих звернень є, вони написані на всі випадки, потім можливе уточнення інформації. На такі випадки у нас все розроблено – карта оповіщення, евакуації”, — зауважив Анатолій Триндюк.

Евакуація

На випадок неспокою, у спеціалістів розроблений план дій та евакуації. Мирне населення буде вивозитися у безпечну зону за межі міста. “Ми активно працюємо з комунальними службами та перевізниками. Якщо буде потрібно, то приватні перевізники нададуть нам необхідний транспорт, в резерві міської ради є також весь необхідний інвентар, техніка та пальне для доставки людей у безпечну зону. В першу чергу будемо транспортувати хворих, лікарів, інвалідів, дітей та жінок, потім чоловіків. Керівництво та необхідні люди залишаються на місцях, аби контролювати та керувати ситуацією”, — розповів Анатолій Триндюк.

На запитання, чи є в перших голів міста окреме укриття, Анатолій Дмитрович відповів, що таких об’єктів немає: “Тут всі рівні, всі люди. Члени сімей керівництва будуть евакуйовуватися на рівні звичайних людей”.

Головне не панікувати та при можливості зберігати спокій. Якщо буде звучати оголошення, то потрібно взяти із собою документи та речі першої необхідності.

Анна Мельник, спеціально для НГП.