На Хмельниччині прокуратурою виявлено самозахват

30 Червня 2014 13:24

deti.kharkov.ua

deti.kharkov.ua

Такі результати перевірок додержання законодавства, спрямованого на захист житлових та майнових прав соціально незахищеної категорії дітей, озвучив заступник прокурора Хмельницької області Микола Кукуряк.

Найтиповішими, на його думку, є порушення при постановці посадовцями на квартирний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Лише за втручання прокурорів у цьому році на квартирний облік поставлено 15 таких дітей, до відповідальності притягнуто 14 посадових осіб служб у справах дітей», – констатував заступник прокурора області і назвав приклади.

Так, після реагування Славутського міжрайонного прокурора до відповідальності притягнуто чотирьох посадовців, з вини котрих не було переоформлено спадщину після смерті батьків дев’яти дітям-сиротам і не передано на зберігання опікунам належне дітям майно.

Прокуратура Летичівського району зобов’язала посадовців служби у справах дітей вирішити питання щодо визнання права власності на будинок та переоформлення спадщини на 2-х дітей-сиріт, постановити неповнолітню на квартирний облік. А на вимогу прокурора Полонського району службою у справах дітей райдержадміністрації надано до виконкому міської ради документи, необхідні для взяття на квартирний облік 3-х неповнолітніх.

«Права сиріт на майно ефективно поновлюємо і засобами представницького характеру, – зазначив Микола Кукуряк. – Наприклад, за позовом прокурора Ізяславського району визнано за неповнолітнім сиротою право власності на житловий будинок у порядку спадкування, виготовлено технічну документацію на нього і господарські споруди».

Він додав, що судом задоволено позов прокурора Кам’янець-Подільського району в інтересах дитини, позбавленої батьківського піклування, визнано за нею право користування житловим будинком та накладено заборону на його відчуження. Аналогічно за позовом прокурора Старосинявського району за дитиною-сиротою визнано право власності на земельну ділянку.

«В інтересах дітей-пільговиків внесено близько півсотні документів прокурорського реагування, порушено 3 кримінальних провадження, до відповідальності притягнуто чотири десятки посадовців, поновлено права більше півтисячі дітей, на їх користь відшкодовано понад 200 тисяч гривень», – резюмував заступник прокурора області.


Прес-служба прокуратури Хмельницької області

Джерело: ЗУНР.ІНФО