Паломництво до Летичівської святині

2 Липня 2014 22:52
ngp-ua.info

ngp-ua.info

Сьогодні триває другий день Подільського паломництва до Санктуарію Летичівської Богородиці. Понад тисячу вірян з Хмельниччини здійснюють піший похід до святині. Учора сюди вирушило 300 паломників з Кам’янця-Подільського та Томашполя Вінницької області. Віряни п’ять днів йтимуть пішки до копії чудотворної ікони Летичівської Богородиці. Щодня вони долатимуть від 28 до 42 кілометрів. Дорогою до груп ще приєднуватимуться бажаючі.

Організатори ХХІ паломництва з Кам’янця-Подільського до Летичева закликають паломників здійснювати свою прощу з молитвами про мир в Україні.

Паломники з Кам’янця-Подільського вийшли від кафедрального собору святих апостолів Петра та Павла після ранкової Служби Божої. Майже одночасно з ними вирушили паломники з Томашполя. Щороку між паломництвами, які прямують до відпустового місця з різних кінців Кам’янець-Подільської дієцезії, триває неофіційне змагання: хто прибуде першим.

Паломництва з Кам’янця-Подільського та Томашполя прибудуть до Санктуарію Летичівської Богородиці 5 липня. Відпустові урочистості в санктуарії Летичівської Богородиці триватимуть 5-6 липня. Служба Божа, в якій візьмуть участь паломники, відбудеться 5 липня о 20.00 год. О 23.00 год. розпочнеться нічне молитовне чування в намірах захисту життя і родини, яке триватиме до 6.00 год. В урочистість Летичівської Богородиці, 6 липня, Служба Божа розпочнеться о 11.00 год. Урочистість завершиться Євхаристійною процесією вулицями Летичева.

Довідково. Ікона Летичівської Богородиці (Цариця Поділля та Волині) – одна з найкращих копій ікони Salus populi Romani. Дата виконання копії остаточно не визначена, але все вказує на початок XVI століття. Автор, який майстерно написав її олійними фарбами, невідомий.

Папа Климент VIII подарував цей образ домініканам, які відправилися на Поділля за запрошенням єпископа Волуцького. У 1606 році до Летичева прибули монахи-домініканці, які заснували тут монастир, будівництво якого тривало до 1638 року. У 1724 році завершилася побудова келій монастиря.

Існує багато переказів про чуда за посередництвом Летичівської Богородиці. Найбільш відоме з них – чудо, коли Марія попередила гетьмана Станіслава Ревера-Потоцького під час сну про наближення нападу татар на військо. А 235 років тому тодішній адміністратор дієцезії здійснив коронацію ікони.

З того часу ікона кілька разів вивозилась з Летичева. І сьогодні у Святині висить копія ікони, привезеної до міста понад 400 років тому. Оригінал знаходиться у Любліні (Польща), куди ікону вивезли на тимчасове сховище ще у 1945 році.