Микола Томенко: Президент готовий підтримати скорочення складу парламенту та ліквідацію недоторканності

8 Липня 2014 00:05
tomenko.ua

tomenko.ua

Про це радник Президента, народний депутат України Микола Томенко заявив вчора в ефірі «5 каналу», коментуючи дискусію в парламенті щодо ухвалення змін до Конституції.

За його словами, складається враження, що народні депутати не хочуть голосувати за зміни до Конституції, і тому вони пропонують нові додаткові аргументи про те, що треба скорочувати кількість народних депутатів до 300 осіб, скасовувати депутатську, суддівську недоторканність тощо.

«Президент готовий підтримати і ці ініціативи, якщо Верховна Рада за них готова голосувати. Адже проект конституційних змін, запропонований Президентом, це насамперед – виконання мирного плану розв’язання ситуації на Сході України», – зауважив радник Президента.

«Більше того, я не думаю, що прописане у змінах до Конституції право Президента призначати голову Антимонопольного комітету без погодження з Урядом і Верховною Радою не є надважливим для нього. Він буде готовий шукати компроміс і в цьому питанні», – зазначив Микола Томенко.

Він наголосив, що зміни до Конституції потрібні не стільки Президенту, скільки для відновлення довіри всіх регіонів України. «Насправді Президент не зацікавлений у змінах до Конституції, бо він втрачає багато повноважень. Але в цьому зацікавлена країна. Тому якщо ми хочемо миру і стабільної взаємодії зі Сходом, ми маємо піти на децентралізацію влади, на збільшення ролі місцевого самоврядування», – зазначив Микола Томенко.

Також Микола Томенко сказав, що ці зміни вкрай необхідно ухвалювати, щоб відновити довіру до влади та довіру громадян з різних регіонів один до одного.

«Якщо нинішній парламент не готовий ухвалювати зміни до Конституції, то це зробить новий склад парламенту. Я переконаний, що ми зобов’язані у жовтні провести дострокові парламентські вибори, і якщо цю справу не завершить нинішній парламент, то нова Верховна Рада точно змінить Конституцію в контексті мирного плану Президента для того, щоб ми всі впевнено себе почували і не допустили, щоб терористи стріляли в мирних жителів нашої держави», – підсумував Микола Томенко.