Юні лісівники Хмельниччини здобули Гран-прі VIII Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв

8 Липня 2014 12:52
adm.km.ua

adm.km.ua

Нещодавно юні лісівники Пліщинського учнівського лісництва, що на Шепетівщині, представляли 45 учнівських лісництв та юних лісогосподарів Хмельниччини на VIII Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв і стали його переможцями, виборовши «Гран-Прі».

Зліт, у якому приймали участь команди юних лісівників із 19 областей України, відбувся на території величних лісів та синьооких озер Волині.

Незважаючи на складну політичну ситуацію в державі і тривожний стан дорослих та дітей у дні Зльоту, цей важливий і популярний серед дітей-природолюбів захід проходив на хвилі великого національно-патріотичного піднесення, в дружній та товариській обстановці, але, на жаль, цього разу без представників Луганської, Донецької, Запорізької, Миколаївської і Дніпропетровської областей та АР Крим.

Програма Зльоту була насиченою. Крім презентації здобутків команд і конкурсу-захисту командних та індивідуальних науково-дослідницьких робіт на лісогосподарську тематику, його учасники ознайомилися з роботою ДП «Маневицький лісгосп» і виробничого підрозділу – консервного цеху, діяльністю Маневицького та Цуманського учнівських лісництв, відвідали Шацький лісовий коледж ім. В.В.Сулька і ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» в селі Гаразджа Луцького району.

adm.km.ua

adm.km.ua

Особливо юних господарів лісу вразив асортимент декоративних рослин лісового розсадника і «Банк насіння» у цьому селі та впровадження у роботу новітніх технологій, адже жива колекція цього підприємства налічує 260 видів основних лісоутворюючих та декоративних порід, кущів і трав.

Конкурсні змагання й напружена практична робота юних лісівників під час Зльоту тісно перепліталася з процесом підвищенням їх фахового рівня, оздоровчими заходами і змістовним відпочинком на берегах Шацьких озер та голубій перлині Волині – озері Світязь.

На протязі шести днів, юні й дорослі члени команд учнівських лісництв змогли поближче познайомитися із своїми колегами, вивчати досвід їх роботи і почерпнути один в одного багато нового.

Вже під час стендової презентації команд-учасників Зльоту, для обласних делегацій стало очевидним, що юним лісівникам Хмельниччини є чим пишатися, адже оформлення виставки і презентація трудових здобутків пліщинських господарів лісу були змістовно підготовлені й представлені Олегом Мнюхом та Наталією Семенюк на високому науковому й методичному рівні.

Варто відзначити, що і в минулі роки юні лісівники Пліщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів неодноразово перемагали на подібних форумах у Києві, Москві та Ханти-Мансійську, а професію лісівника обрали 19 колишніх членів учнівського лісництва, серед яких є лісники, майстри лісу, інженери лісових культур, помічники лісничих і лісничі, а 2 випускники цієї школи Плакса Валерій та Тетяна Зведенюк стали кандидатами сільськогосподарських наук.

За останні 10 років юними лісівниками Пліщинського учнівського лісництва було висаджено 57,3 гектарів лісу та щорічно прибирався ліс від захаращень на території площею в 10 гектарів. Ними обсаджено обидва береги річки Очеретянки протяжністю 4,8 кілометрів, поновлено дендропарк на площі 2 гектари, успішно проведено виконання ряду дослідницько-експериментальних робіт на природоохоронну тематику за завданнями науковців з Києва, Львова, Волині і Поділля. Виготовляти шпаківні, годівниці для птахів, розселяти мурашники тут уже стало традицією.

На подив науковців, разом з учителем діти зуміли першими у Європі відтворити насіннєвим способом, занесений до Червоного європейського списку, відкасник осотовидний у якому вони виявили інсулін. Створивши цілу плантацію цієї цінної рослини, вони передали методику її вирощування та живий матеріал в Національний ботанічний сад ім. М. Гришка НАН України, де рослини гарно прижилися і нині успішно розмножуються науковцями для потреб вітчизняної ботаніки й фармацевтики.

Сьогодні за Пліщинським учнівським лісництвом, в 5 ланках якого під керівництвом учителя хімії Миколи Андрійовича Зведенюка творчо й результативно працює 61 юний лісівник, закріплено 96 гектарів лісу, 7 гектарів заповідного урочища «Адамове займисько», 2 гектари шкільного дендропарку. На високому професійному рівні їх працею постійно опікується Відмінник лісового господарства, директор ДП «Шепетівський лісгосп» Володимир Михайлович Сасюк, який особисто очолював пліщинську команду і дбав про її матеріальне забезпечення, успіх та перемогу на VIII Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв.

Гран-прі юних лісівників з Пліщина стане яскравою сторінкою, яка доповнить славні здобутки їх школи та добре знаних в Україні і за її межами Полянського, Масівецького, Михлянського, Кадиєвецького, Жабинецького, Богдановецького, Сковородківського і Славутського учнівських лісництв.

Переможна участь хмельницької команди юних лісівників у цьому заході на Волині надала нашій області право приймати ІХ Всеукраїнський зліт учнівських лісництв у наступному 2015 році.

Сподіваємось, що він також буде успішним для наших юних лісівників!

adm.km.ua

adm.km.ua

Ю.Наконечний за матеріалами Хмельницький ОЕНЦУМ