Хто має право на субсидії за комунальні та як їх отримати?

10 Липня 2014 12:30
zaholovok.com.ua

zaholovok.com.ua

З першого липня суттєво піднялись ціни на комунальні послуги. Водопостачання та водовідведення, електроенергія, газ та тепло коштуватимуть тепер чи не вдвічі більше. Востаннє ціни на ці послуги підвищували чотири роки тому. Проте, окрім підвищення тарифів держава запроваджує і грошове відшкодування за них для найменш захищених верств населення.

Компенсаціями від держави можуть скористатись сім’ї, чий середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї.

Для дітей віком до 6 років з 1 січня 2014 року встановлено прожитковий мінімум у суму 1032 грн, для дітей віком від 6 до 18 років – 1286 грн., для працездатних осіб – 1218 грн., для осіб, які втратили працездатність, – 949 грн.

Наприклад, сім’я, яка складається з чотирьох осіб (чоловік, дружина та двоє дітей віком 5 та 17 років), а заробітна плата батьків разом становить 4300 грн на місяць. Прожитковий мінімум для цієї сім’ї складає 4764 грн. (1218 грн. х 2 особи + 1286 грн. + 1032 грн.). Дохід сім’ї менший за передбачений прожитковий мінімум для сім’ї. Отже, ця сім’я має право на компенсацію.

Відшкодування на оплату житлово-комунальних послуг розраховується як різниця між розміром плати за вказані послуги після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на ці послуги.

Якщо до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію сім’я сплачувала за ці послуги в межах встановлених 300 грн. на місяць, а після підвищення цін – 400 грн. То тепер розмір щомісячної державної компенсації становитиме 100 грн.

Компенсація надаватиметься з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 років. Важливо, що ця сума не видаватиметься готівкою, а зараховуватиметься на особові рахунки платника ЖКП.

Для призначення компенсації до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації (м. Хмельницький, вул.) необхідно надати заяву, довідку про склад зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) та пред’явити паспорт.

Жителі міста за місцем реєстрації мають змогу звернутися до громадських приймалень за адресами:

вул.Інститутська, 18 тел. 67-02-91 (мікрорайон Ружична, вулиці, що обслуговує ЖЕД №2, ЖЕК «Будівельник»);

вул. Шевченка, 99 тел. 65-42-61(центр міста, мікрорайон Лезнево, мікрорайон Книжківці, мікрорайон Раково, вулиці, що обслуговує ЖЕК №2, ЖЕК №1);

вул.Зарічанська, 14/4 тел. 75-23-12 ( мікрорайон Виставки, вулиці, що обслуговує ЖЕД №1, ЖЕК №6);

приміщення ЖЕКу №5, тел. 74-35-15 (мікрорайон Дубово);

приміщення ЖЕКу №7, тел. 77-59-94 (мікрорайон Озерна).

Також з першого липня змінились суми соціальних виплат при народженні дитини. Якщо раніше за першу дитину платили 31 тис грн, за другу 62 тис грн, а за всіх наступних по 127 тис грн, то тепер всіх зрівняли. Кожна родина з новонародженими отримує по 41 тис грн.

Виплата здійснюватиметься одноразово у розмірі 10 320 грн, а щомісячна виплата допомоги триватиме 36 місяців по 860 грн. Пощастило сім’ям, де діти народились до 30 червня цього року – їм виплачуватимуть допомогу по старій схемі.

Також молодих батьків можна “потішити” – з липня припинено виплату допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Статистика

Середня номінальна заробітна плата штатних працівників в травні цього року становила 2808 грн. (по підприємствах, установах, організаціях та їхніх відокремлених підрозділах з кількістю найманих працівників більше 10 осіб), це 2,3 рази вище встановленого прожиткового мінімуму для працездатної особи та мінімальної заробітної плати (1218 грн.), проте на 18,1% нижче, ніж у середньому по Україні.

За даними державної служби статистики в першому кварталі 2014 року 62,6 тисяч осіб у Хмельницькій області є безробітними. У відсотковому співвідношенні це 10,5%.

Згідно з даними головного управління статистики у Хмельницькій області, у період з січня до травня цього року Хмельничани заборгували за комунальні послуги 36259,5 тис.грн. станом на кінець травня. А загальна сума заборгованості населення області за комунальні послуги становила 1,6 млн.грн. Чи відобразиться підвищення цін на комунальні послуги на сумі загального боргу покаже час.