У Хмельницькому зрізали 140-річний дуб

14 Липня 2014 12:51

Дерево росло на території дошкільного навчального закладу №8 по вул. Володимирській та було одним з найстаріших об’єктів рослинного світу міста.

proskurov.info

proskurov.info

Підрахунок так званих “річних кілець” на зрізі підтвердив: вік дерева становив близько півтора століття. Тобто виросло воно на цьому місці, коли чисельність населення повітового Проскурова становила не більше 10 тисяч мешканців, і було свідком усіх значущих подій в житті міста (у тому числі пережило дві війни).
При тому основний масив деревини стовбура, за винятком окремих ділянок, був здоровий, і дуб-довгожитель міг ще довго бути місцевою пам’яткою. У цивілізованих країнах такі дерева, навіть пошкоджені, не зрізають – а лікують та зберігають, постійно доглядаючи та пишаючись ними.

proskurov.info

proskurov.info

У межах Хмельницького, окрім заповідно-паркових територій, нині росте декілька окремо розташованих дерев, які мають статус пам’яток рослинного світу. Найстаріше з них – липа з подвійним стовбуром, яка знаходиться на теритррії міського управління охорони здоров’я на вул. Грушевського. Її вік становить близько 200 років.

Дуб-довгожитель на аерофото Люфтваффе (липень 1944 року)

Дуб-довгожитель на аерофото Люфтваффе (липень 1944 року)