«Форпост» оголошує культурний Майдан

22 Липня 2014 19:28
hroniker.net

hroniker.net

До третього фестивалю середньовічної культури «Форпост» залишилося всього кілька днів, і саме на цій фінішній прямій організатори вступили в бій з пережитками минулого – представники профспілки історичного музею-заповідника звернулися до міського голови з проханням перенести місце проведення фесту з території Старого замку…

Ось така репліка від організаторів на адресу заявників і тих, кому небайдужа доля фестивалю:

«На сьогодні ми виконали всі роботи з підготовки фестивалю європейського рівня!

У нас будуть і музичні зірки світового масштабу (гурт «Танзвут», Німеччина) і учасники з ближнього і дальнього зарубіжжя (напр. національна збірна Ізраїлю). Нам насправді є чим пишатися. За три роки «Форпост» став одним із найкращих фестивалів України як серед історичних, так і серед музичних фестивалів. А наша розважальна програма багато в чому перевершує аналогічну на багатьох закордонних фестах.

hroniker.net

hroniker.net

Але поставивши собі за мету досягти високих світових стандартів, на жаль, нам ще приходиться боротися з пережитками минулого… “За словами заявників, фестивальні події створюють негативний образ музею-заповідника як визначного туристичного об’єкту”. Причому, є відеозапис даного звернення до мера, де інформація про фестиваль подається неправдиво і перекручено. Залишається лише зрозуміти, кому це потрібно?.. Особливо прикро, що серед підписантів є люди, які самі мають або мали відношення до військово-історичної реконструкції.

Сьогодні для нас справою честі є провести «Форпост-2014» на найвищому рівні та показати і розказати про нього всій Україні. Адже долю туристичних міст і об`єктів мають вирішувати не «електрик з прибиральницею», а все-таки департаменти культури, туризму, представники готельного, туристичного бізнесу, сама громада міста та гості Кам`янця-Подільського. Тим більше що план, графік, час та місце проведення вже узгоджені на рівні міськвиконкому та керівництва історичного заповідника, до якого входить фортеця, а також усіх комунальних та правоохоронних служб.

Тому цьогорічний фестиваль – це наш невеличкий культурний Майдан. Це наша боротьба за Кам`янець-Подільський як європейське туристичне місто, що славиться своїми фестивалями; це боротьба за фестивальне майбутнє всієї України; боротьба з пережитками минулого, де нікому і нічого не треба, де не потрібно залучати нових туристів, а треба зайвий раз не «напрягатися», жити за рахунок хабарів та дерибану.

І ми маємо разом зламати цю гнилу систему – раз і на завжди!

Ми маємо розвивати туризм, культуру та виховувати патріотизм. Адже відсутність відчуття єдності і стало причиною багатьох негараздів в Україні. Завдання, яке ставлять організатори перед собою – об`єднувати людей, розвивати внутрішній туризм, дарувати людям якісні фестивалі, дарувати віру в процвітання нашої держави, доносити до молоді ідеї патріотизму через вивчення історії та популяризації середньовічного бою, як цікавого, важкого і шляхетного виду спорту.

Адже наша національна збірна історичного середньовічного бою є однією з найсильніших у світі. І чим більше фестивалів, тим більше нових людей в цьому спорті, тим вищий рівень України на міжнародній спортивній та культурній арені.

Тому чекаємо всіх вас на фестивалі, який пройде 25-27 липня на території древньої Кам`янець-Подільської фортеці. Разом – ми сила! Слава Україні!»

Джерело: Хронікер