Кого зачепить мобілізація?

23 Липня 2014 14:50
magmens.com

magmens.com

Ухвалена  Радою мобілізація вже третя за останні чотири місяці. Дві попередні мобілізаційні черги були здійснені також відповідно указів Президента (але виконуючого обов’язки) 17 березня 2014 р. і 6 травня 2014 р. Тоді були приведені в бойовий стан 53 військові частини ЗСУ та 18 інших військових формувань.

Загалом, згідно законодавства, мобілізація стосується військовозобов’язаних запасу у віці від 18 років до граничного віку перебування в запасі першого або другого розряду.

Тим паче, сьогодні Рада також збільшила граничний вік військовозобов’язаних у запасі.

Тобто тепер військовозобов’язані – це чоловіки від 18 до 60 років (рядовий і сержантський склад) або до 55-65 років (офіцерський склад, вік залежить від звання), придатні до військової служби.

Але ще під час перших двох мобілізаційних кампаній в ЗМІ з’явилася інформація, що мобілізація може пройти в чотири хвилі.

Перша хвиля: добровольці – до 45 років; офіцери і сержанти запасу затребуваних військових спеціальностей (зв’язківці, ракетники, артилеристи, розвідники) – до 45 років; рядові запасу з досвідом армійської служби – до 40 років.

Друга хвиля: офіцери і сержанти запасу всіх військових спеціальностей – до 45 років; рядовий склад в запасі всіх військових спеціальностей – до 40 років; вищий офіцерський склад всіх військових спеціальностей – до 60 років.

Третя хвиля: призовники; жінки – військовозобов’язані (польові лікарі, технічні фахівці і так далі) – до 50 років; тих, хто не проходив військову службу, але не має “білого квитка”.

Четверта хвиля: загальна мобілізація – на фронт ідуть усі, хто здатний тримати зброю в руках або підносити патрони.

Але така шкала досить умовна і, за інформацією військових експертів і журналістів, теперішня третя мобілізація, більше відповідає другому пункту цієї градації. І тепер потрібно враховувати збільшений сьогодні Радою граничний вік військовозобов’язаних у запасі

Тобто, можливо, призиватися будуть переважно “військовозобов’язані, які перебувають у запасі та мають військові звання рядового, сержантського і старшинського складу” – до 60 років; “особи офіцерського складу, які перебувають у запасі, поділяються на розряди за віком” – 45-60 років; і “вищий офіцерський склад” – до 65 років.

А от хто не підлягає призову в Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” прописано чітко, це:

– військовослужбовці, заброньовані органами державної влади на період мобілізації;

– визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців;

– чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей до 16 років;

– жінки, на утриманні яких перебувають діти до 16 років;

– зайняті постійним доглядом за якою особою, якщо більше ніхто не може забезпечити догляд;

– народні депутати.

Також для мобілізованих громадян відповідно законодавства передбачається надання соціальних гарантій на період проходження ними військової служби:

– їм виплачується грошове забезпечення в повному обсязі, з урахуванням всіх надбавок і премій, на рівні військовослужбовців контрактної служби;

– на них поширюється весь комплекс гарантій соціального та правового захисту, встановлених законодавством для військовослужбовців;

– за ними зберігається місце роботи, посада, середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування та форм власності (при одночасному отриманні грошового забезпечення в якості військовослужбовців).

– їм нараховується одноразова грошова допомога, яка буде виплачуватися в день демобілізації;

– зберігається право на підприємницьку діяльність для приватних підприємців;

– продовжується виплата пенсій пенсіонерам, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період на час такої служби.

Тобто, здогадки кому вже слід готуватися до мобілізації в Збройні Сили може задовольнити тільки Петро Порошенко. Щоправда  нардепи пообіцяли, що  проведуть закрите засідання, на якому і буде визначено кількість людей, які підпадуть під третю хвилю мобілізації.