У губернаторське крісло мітять аж четверо охочих

30 Липня 2014 17:00

khmelnytsky.com.ua

khmelnytsky.com.ua

Першим, звісно, у черзі на «престол» – Леонід Прус. Як і годиться, після обрання Порошенка новим Президентом, Леонід Іванович написав заяву на звільнення. Тепер Президент її має розглянути, і або задовільнити, або перепризначити Пруса знову губернатором. Але поки ця заява не задоволена, інтрига триває – залишиться Прус у губернаторському кріслі, чи ні? Звісно, розмови ходять різні. І «підкилимні ігри» теж ведуться різні. Рада Майдану, до прикладу, збирала підписи до Президента зняти Пруса як губернатора, який не дотримується свого слова і узагалі є безхребетним створінням. Проти Леоніда Пруса виступили і деякі медики. Натомість, аграрії краю підписалися під петицією, аби Пруса знову призначили головою Хмельницької ОДА. Не сидить, склавши руки, і нардеп-«ударівець» Олександр Корнійчук, з «легкої руки» якого Прус сів у губернаторське крісло. «Ударівці» на 90% впевнені, що Порошенко залишить їхнього «ставленика» на посаді, бо було б зовсім не логічно «зливати» тих, хто підтримав « на шляху до Президентства». Але…

Одразу після виборів посаду голови Хмельницької ОДА пророкували підприємцю,власнику автосалонів та депутату Хмельницької обласної ради Михайлові Гвоздьову. Останній очолював штаб Порошенка на Хмельниччині і фінансував його президентську компанію (в якій, до речі, місцевий «УДАР» не брав ніякої участі). Тож пан Гвоздьов мав би повне право претендувати на таку високу посаду. Але, кажуть, бізнесмен відмовився від такої пропозиції, мовляв, вона йому абсолютно не цікава. 

Тоді у політичних колах «вигулькнула» кандидатура Михайла Нємова. Теж бізнесмена, колишнього заступника мера Миколи Приступи. Він не надто відомий широкій громадськості, а от у політичних колах має певну вагу. Зараз пан Нємов, як виявилося, прилаштувався у столиці. І навіть став після обрання Порошенка куратором Хмельницької області в Адміністрації Президента. Про те, що Михайла Нємова можуть відправити очолити область, яку він курує, говорять давно. Але, балачки можуть залишитися усього лише балачками.

Не так давно одним із претендентів на губернаторське крісло було названо… Михайла Стадніка. Політичний біженець, а заразом депутат Хмельницької обласної ради та колишній голова «Стіомі-холдинг», подейкують, в березні повернувся із Швейцарії в Україну. На Хмельниччину пан Стаднік не поспішає, а ось у столиці налагоджує колишні зв’язки. Кілька разів Михайла Стадніка бачили і біля Адміністрації Президента Порошенка, з яким колись у Стадніка були не лише дружні стосунки, але й бізнесові інтереси пересікалися. Михайло Васильович давно не приховував своїх губернаторських амбіцій. А тут ще й землі у «Кернела» не завадило б назад забрати, бізнес, «віджатий регіонами», відродити. Тож посада очільника краю не завадила б.

Не перший тиждень ходять чутки і про ще одного кандидата на посаду. Анатолій Нестерук теж потрапив до списку тих, хто може опинитися у кріслі губернатора. Колишній «нашоукраїнець» та заступник голови Хмельницької обласної адміністрації Івана Гладуняка. Колишній мер Кам’янець-Подільського, якого зловили на хабарі та навіть засудили до позбавлення волі. Щоправда, багато людей стверджують, що Анатолія Макаровича тоді просто прибрали «політичні конкуренти» з Партії регіонів. Після звільнення Анатолія Макаровича «прихистив» хмельницький мер Сергій Мельник, який взяв Нестерука до себе в команду заступником. Тепер от, подейкують, Анатолій Нестерук розглядається у столиці як один із ймовірних претендентів на посаду голови Хмельницької обласної адміністрації. 

Звісно, усе стане на свої місця після того, як з’явиться Президентський указ про призначення голови ОДА. А поки ж ми можемо лише здогадуватися, кому саме дістанеться «обласний престол».