Саперам допомагають роботи-міношукачі

1 Серпня 2014 15:03
Фото Регіонального центру Міноборони

Фото Регіонального центру Міноборони

Американські спеціалісти передали єдиному в Україні Центру розмінування (м. Кам’янець-Подільський) 7 високотехнологічних роботів-сапетів, вартістю по 100 тисяч доларів кожен.

Аналогів такої інженерної частини на теренах нашої країни немає, мало їх й за кордоном. Центр розмінування проводить активне міжнародне співробітництво з аналогічними центрами та організаціями, які задіяні в протимінній діяльності.

Кількома місяцями раніше центр відвідували американські спеціалісти-сапери і позитивно про нього відгукнулися. Американців зацікавилися потребами Центру стосовно удосконалення навчально-матеріальної бази. Оскільки українські спеціалісти беруть активну участь у світових миротворчих місія, іноземні делегати вирішили підсилити матеріальну базу наших військових і подарували їм сім високотехнологічних роботів-саперів, вартість яких по 100 тисяч доларів кожен. За словами начальника Центру розмінування, полковника Володимира Родікова, ці роботи значно пришвидшують роботу сапера і допомагають у знищенні небезпечного предмета. «Наші військові вже мають досвід роботи з роботами-саперами в Афганістані. Ці пристрої обладнані трьома відеокамерами та багатьма іншими пристроями, що ідентифікує предмет та може його оглянути. Через камери робот передає всю інформацію на комп’ютер. Коли робот завершив огляд, то повертається, а на його місце направляється знову сапер, завдання якого або знищити небезпечний предмет, або розмінувати ділянку», – розповів Володимир Геннадійович. Звісно, окрім роботів-саперів, військові використовують й інші спецзасоби при пошуку і знешкодженню мін. Роботів іноземці подарували не спеціально під АТО. Домовленості про удосконалення технічної бази у наших та американців були ще за довго до початку війни на Сході. Так просто збіглося, що саме у момент терористичних нападів, іноземці передали роботів. Війна цьому тільки посприяла.

На даний час Центр розмінування на 100% укомплектований контрактниками. Як повідомив полковник Родіков,  всі сили зараз направлені в зону АТО. «З березня там працюють близько 10 штатних груп. Раз на місяць відбувається ротація 2-3 груп. Після Криму та виконання завдань в Північних регіонах України, наші хлопці були направлені у ДонецькутаЛуганськуобласті», – каже Родіков, який також зараз на Сході.

Навіть якщо найближчим часом припиняться терористичні напади і закінчиться війна, роботи у саперів не поменшає, а навпаки у рази збільшиться. Адже фахівцям з розмінування доводиться мати справу з великою кількістю залишених терористами розтяжок, мін та боєприпасів, які не розірвалися. За час проведення АТО вони розмінували 45 об’єктів місцевої інфраструктури. «Сапери повинні перевіряти і оглядати все, що викликає підозру. До прикладу, міни вітчизняної війни військові знаходять й досі», – сказав Володимир Родіков. Вибухонебезпечні предмети сапери знаходять скрізь: у підвалах житлових будинків, у адмінбудівлях, школах та дитсадках. Терористи залишають замінованими водні колектори та залізниці, інші важливі об’єкти.

За даними груп розмінування, які задіяні в АТО, за період їхньої роботи виявлено та знешкоджено 3314 вибухонебезпечних предметів.