Майже у кожній п’ятій родині області є діти до 3 років

3 Серпня 2014 14:58
mamunya.net

mamunya.net

Одним із питань, які досліджуються органами державної статистики в рамках обстеження умов життя домогосподарств, є спостереження за соціальними та демографічними характеристиками родин.

Нині в нашій області налічується майже 485 тис. домогосподарств, що становить 2,9% загальної кількості по Україні. З них у міських поселеннях мешкають 52% домогосподарств, у сільській місцевості – 48%.

Середній розмір домогосподарства Хмельниччини становить 2,64 особи, що більше, ніж у Вінницькій області (2,48), але менше, ніж у Тернопільській (2,94).

Майже 40% загальної кількості домогосподарств області мають дітей до 18 років, у більшості з них (71%) – по одній дитині, що характерно для всіх регіонів країни. Понад чверть родин мають по дві дитини. У кожному сотому домогосподарстві виховують по троє і більше дітей.

Майже половина домогосподарств області мають дітей віком від 7 до 13 років. Найменшу частку становлять родини з дітьми віком 16–17 років – 11%. Майже у кожній п’ятій родині є діти до 3 років, у кожній третій – від 3 до 6, в кожній шостій виховують дітей віком 14–15 років.

Серед домогосподарств з дітьми 46% мають у своєму складі по дві дорослі особи, два з п’яти – по три і більше. Разом з тим тринадцять домогосподарств із ста утримує лише одна доросла особа.

Слід зазначити, що в складі майже кожного п’ятого домогосподарства області з дітьми зростають діти, що не мають одного чи обох батьків. Більше третини таких родин утримує лише одна доросла особа.

Три домогосподарства області з п’яти в своєму складі не мають дітей. Серед них два з п’яти – це одинаки, переважна більшість з яких (75%) – особи непрацездатного віку.

Працюючих осіб у своєму складі мають лише три домогосподарства області з п’яти. Серед них найбільша частка (47%) мають тільки одного працюючого члена, 42% – по два, одинадцять домогосподарств із ста – трьох і більше. Коефіцієнт економічного навантаження на працюючого члена домогосподарства (відношення загальної кількості членів домогосподарства до кількості працюючих) становить 2,76 (по Україні – 2,45).