Значна частина шкільних котелень Хмельниччини експлуатується з порушеннями вимог безпеки

4 Серпня 2014 12:43

dnop.km.ua

dnop.km.ua

На цьому наголошено під час розширеного засідання колегії Хмельницької облдержадміністрації під головуванням губернатора Леоніда Пруса. Участь у якій взяв начальник теруправління Держгірпромнагляду у Хмельницькій області Олександр Кукурудза.

Під час колегії зазначено, що у ході перевірок щодо дотримання навчальними закладами області нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки під час експлуатації котлів виявлено низку суттєвих порушень вимог безпеки. Зокрема, у 28 закладах області котельні вбудовані в шкільні приміщення, у 18 закладах прибудовані до нього, а у 27 закладах вони розташовані у підвальних та напівпідвальних приміщеннях. Також, в області 12% (біля 100 одиниць) котлів, що експлуатується в навчальних закладах вичерпали свій термін експлуатації (понад 20 років).

Крім того, у навчальних закладах не підготовлені та не навчені оператори котелень. Не укладені договори на технічне обслуговування обладнання котелень із спеціалізованими організаціями, які мають дозволи на виконання таких робіт. Відсутні паспорти і технічна документація на системи газопостачання, журнали та графіки технічного обслуговування і ремонту газопроводів та газового обладнання, не розроблено ПЛАСи. У ряді закладах відсутні дозволи на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки та не проведено реєстрацію котлів в органах Держгірпромнагляду. Не забезпечено проведення технічного опосвідчення переважної більшості котлів, не працює автоматика безпеки. В котельнях не повірені газосигналізатори. Більшість із них несправні, що не може гарантувати їх безпечну експлуатацію.

Теруправління Держгірпромнагляду запропонувало Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА, відділам освіти, керівникам навчальних закладів вжити заходів щодо попередження нещасних випадків під час експлуатації котелень. Зокрема, розробити заходи по перенесенню котелень (топкових) розташованих у підвальних приміщеннях та прибудовах до будівель в окремі приміщення. Розробити відповідну програму по заміні котлів, термін експлуатації яких вичерпано. Провести в Учбових центрах навчання працівникам – операторам котелень. Укласти договори на технічне обслуговування обладнання котелень із спеціалізованими організаціями. Отримати дозвіл на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки та провести відповідну їх реєстрацію в органах Держгірпромнагляду. Забезпечити ремонт та налагоджування автоматики безпеки на котлах, повірити газосигналізатори тощо.

Довідка:

Впродовж опалювального періоду поточного року в Україні сталося декілька нещасних випадків із смертельним наслідком під час експлуатації котлів. Так, в ЗОШ І-ІІІ ступенів м. Тульчин Вінницької області під час експлуатації котла КС-Г-100 стався вибух пароповітряної суміші, внаслідок чого смертельно травмовано заступника директора по господарській роботі та оператора котельні (будівлю котельні пошкоджено). У Новоград-Волинській квартирно-експлуатаційній частині Житомирської області внаслідок вибуху котла Е5-Д2 отримав опіки оператор котельні, від яких помер у лікарні. Причинами зазначених випадків стали – незадовільний технічний стан котлів, не проведення повторного інструктажу з охорони праці з оператором опалювального пункту, відсутність постійного нагляду за котлом.