На Деражнянщині вшанували пророка Божого Іллю

5 Серпня 2014 17:45
oblrada.km.ua

oblrada.km.ua

2 серпня Свята Православна Церква молитовно вшановує день пам’яті пророка Божого Іллі. Для села Слобідка-Шелехівська Деражнянського району це свято є особливим. Адже саме на його території з давніх-давен б’є джерело, вода якого має цілющі та лікувальні властивості. В народі її називають «Святою криничкою». У цей день до цього чудодійного місця приходить багато людей з різних куточків району, області та навіть країни.

oblrada.km.ua

oblrada.km.ua

У пам’ятному заході, окрім духовенства та прочан, взяли участь заступник голови обласної ради Ігор Хитрук, голова Деражнянської районної ради Оксана Берегова та голова місцевої райдержадміністрації Анатолій Перейма.

У день пам’яті пророка Божого Іллі біля святого джерела була відслужена Божественна літургія. Після літургії був звершений водосвятний молебень, під час якого була освячена вода.

Довідка: про виникнення «Святої кринички» серед місцевого населення існує декілька легенд. Одна з них розповідає, що на свято Іллі (2 серпня) над селом по небу мчала вогняна колісниця, на якій їхав пророк Ілля. Він кинув плащ і на тому місці, де той плащ впав, завирувало джерело з чудодійною силою. Вода мала гарний смак і лікувальні властивості. Люди з найвіддаленіших куточків Поділля почали приїжджати до джерела, аби попити тієї диво-води. Згодом пан, на землі якого билося джерело, засипав криничку, оскільки приїжджі люди толочили його посіви. Але через деякий час джерело знову пробило собі хід. І дотепер на цьому місці б’ється доброякісне джерельце.

Існують й інші легенди виникнення джерела. Які з них близькі до істини – сказати важко. Але сам факт існування кринички та її духовно-цілюще значення у давнину підтверджується й архівними джерелами.

У 1990 році над криничкою споруджено купол накриття. У свято Іллі у маленькому селі Слобідка-Шелехівська особливо людно. Сюди з’їжджаються з усіх куточків України, аби на собі відчути цілющі властивості чудодійної води.

На теперішній час заповідний об’єкт, що розташований в урочищі «Криничка», входить до складу природно-заповідного фонду України, який охороняється як національне надбання.