Бізнес Хмельниччини екологізується. Чи легше від того природі?

7 Серпня 2014 10:12
vkurse.ua

vkurse.ua

Більш як на третину зросли надходження екологічного податку на Хмельниччині в цьому році. Так, у першому півріччі підприємницька спільнота регіону перерахувала у бюджет майже сім мільйонів гривень цього податку проти п’яти мільйонів за відповідний період 2013 року.

На разі у податкових органах області на обліку більше тисячі платників екологічного податку. Переважно це юридичні особи, а найбільші суми податку справляються за розміщення відходів у спеціально відведених місцях та за викиди шкідливих речовин в атмосферу. Крім того, суб’єкти господарської діяльності платять за викиди у водойми та в інших випадках, передбачених статтею 240 Податкового кодексу України.

«За висновком фахівців Міністерства доходів на Хмельниччині, «екологічні» надходження у бюджет зросли внаслідок поширення добровільної сплати податків, – повідомляє прес-служба обласного управління доходів і здорів. – Власне, кошти від сплати екологічного податку ідуть на фінансування заходів, спрямованих на охорону довкілля і раціональне використання природних ресурсів».

Щоправда, на фінансування регіональних та місцевих екологічних програм розподіляється лише 35 відсотків справленого в області екологічного податку – десять відсотків акумулюється в обласному фонді охорони навколишнього середовища і близько 25-и відсотків – у сільських, селищних і міських фондах. Решта спрямовується на фінансування загальнодержавних екологічних програм. Станом на перше липня у обласний та місцеві фонди охорони навколишнього середовища надійшло приблизно 2,8 мільйона гривень.

– На разі з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища фінансується дві регіональні програми, – повідомила начальник управління екологічної експертизи, економіки, моніторингу і зв’язків із громадськістю Валентина Шибецька. – Це програма поводження з небезпечними відходами на 2011-2015 роки та комплексна програма охорони навколишнього середовища на 2010-2015 роки. Цього року на їх фінансування передбачено 1323 тисячі гривень. Крім того, фінансується видання літератури про природні об’єкти нашого краю.

Михайло Цимбалюк.