В Шепетівці пройшов “ржавий” дощ

11 Серпня 2014 12:00
shepetivka.com.ua

shepetivka.com.ua

Після кількатижневої літньої спеки, в пятницю 8 серпня, шепетівчани нарешті дочекались довгоочікуваного прохолодного дощу, але дощ пройшов не звичайний, а червоний, чи то пак навіть “ржавий”. Ця подія не минула поза увагою користувачів нашого форуму, які одразу почали будувати теорії, що ж це було за явище і чи не несе воно загрози для нашого життя. Головний державний санітарний лікар Шепетівського та Полонського районів Нечипорук Андрій Григорович роз’яснив для нашого сайту, що це був за феномен і чи варто його остерігатися.

По-перше, варто зауважити, що такий дощ пройшов не лише в нашому місті, такого роду опади також спостерігались в Запорізькій, Івано-Франківській та Донецькій областях. У Хмельницькому були взяті проби грунту, а також дощової води. Ніяких відхилень виявлено не було, тому переживати за його ймовірну токсичність не варто.

Чому ж дощ червоний, а не прозорий як зазвичай? Причина цього явища – всього лише домішування до звичайного дощу червоного пилу, який складається з найдрібніших організмів червоного кольору. Утворюється такий пил в Африці, після чого переноситься пасатами в Європу.