Купуючи товар з землі без документів, хмельничани ризикують власним здоров’ям

12 Серпня 2014 14:13
novosti-n.org

novosti-n.org

Хмельничанам добре відома ситуація, яка склалася з реалізацією сільськогосподарської продукції у невстановлених для цього місцях, — так звана “стихійна торгівля”, коли начебто виробники-селяни реалізують м’ясо, молочну продукцію, городину за низькими цінами.

Проте не всі споживачі знають істинну ситуацію. Слід зауважити, що така торгівля є порушенням законодавства, що тягне за собою накладання штрафу та вилучення продукції. Такі доходи продавців не оподатковуються і державна скарбниця не поповнюється, що в свою чергу впливає на розмір заробітних плат та пенсій громадян. Крім того, ні для кого не секрет, що значна частина так званих “селян-виробників” є звичайнісінькими перекупниками, які роками займаються такою діяльністю, мають з цього свій комерційний інтерес і зовсім не зацікавлені в якості продукції, яка реалізується прямо з землі, на брудних ящиках та обрізках поліетилену, що не перешкоджає потраплянню хвороботворних мікроорганізмів із пилом та брудом. М’ясна та молочна продукція не проходить ветлабораторного контролю, отож є ризик купити м’ясо хворої чи загиблої тварини або молоко, що містить збудники туберкульозу, лейкозу тощо.

Окремо слід зауважити про походження пластикових пляшок, у яких продають молоко, оскільки вони використовуються багаторазово без будь-якої дезінфекції. Крім того, на думку фахівців ветеринарної медицини, молочна продукція може бути фальсифікована шляхом додавання сторонніх домішок: згущувачів для сметани, штучних ферментів для бринзи, господарського мила та соди.
Натомість на продовольчому ринку така продукція в повному обсязі проходить дослідження за показниками безпечності та якості, де контролюється її походження, наявність у продавців медичних книжок. Тут регулярно миють та дезінфікують прилавки, а неякісну та небезпечну продукцію не допускають до реалізації.
На трьох ринках міста (ХМСТ “Кооператор”, МКП “Ранковий”, ринок “Дубове”) функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, кваліфіковані працівники яких проводять необхідні дослідження. Кількість продукції, необхідної для лабораторних досліджень, як і вартість за проведені дослідження, чітко визначені державними нормативними документами та є єдиними для всієї України. Всі кошти, отримані від проведення досліджень, перераховуються до державного бюджету.
На сьогоднішній день ринки міста можуть прийняти всіх охочих, хто бажає здійснювати торгівлю сільськогосподарською та власноруч вирощеною продукцією в цивілізованих умовах, за спеціально облаштованими прилавками. Міська влада зобов’язала власників усіх ринків виділяти місця для таких торговців.
Отже, покупцям слід зробити вибір: купувати якісну й безпечну продукцію на ринках міста чи з рук на стихійних ринках, наражаючись на ризик отримати щонайменше неякісну продукцію або й захворіти на важке захворювання (інколи смертельне чи невиліковне).