Стихійний ринок: місця на ринку є, продавці не хочуть за них сплачувати дві гривні

13 Серпня 2014 16:16
proskurov.info

proskurov.info

Стихійна торгівля у Хмельницькому набуває масового характеру. Продукти харчування продають прямо з асфальту. Особливо резонансно це відбувається на вулиці Кам’янецькій, алеєю до міського комунального ринку «Ранковий». Представники влади переконують: на ринку є вільні місця для таких продавців.

Представники влади

«Продавці стихійного ринку (на вул. Камянецькій, – прим. автора) кажуть, що всі місця на ринку зайняті, тому вони стоять на пішохідній алеї зі своїми продуктами, – розповіла Валентина Москалюк, начальник управління торгівлі. – Ми виходили до них о восьмій ранку. Показали десять вільних місць, на ринку, де вони можуть стати зі своїм товаром. Але люди не хочуть туди йти. На ринку «Ранковий» є ветеринарна лабораторія. Тобто люди, які приходять на ринок за продуктами, спокійні за їх якість. Я не розумію як можуть мешканці купувати продукти з землі, які не пройшли жодного контролю… Адже ми не знаємо, чи продавець, здоровий, бо санітарних книг у них немає. Інформація про товар відсутня…».

Вартість торгового місця на ринку «Ранковий» становить 2 грн.40 коп. за день. Для продажу городини лише 2 гривні. Але навіть така ціна не підходить «стихійним» продавцям.

Валентина Москалюк звертається до хмельничан із закликом: думати про своє здоров’я та не купувати «з рук» у невстановлених місцях.

Щоразу до таких продавців навідуються правоохоронці та складають протоколи про адмінпорушення.

«На даний час ми проводимо профілактичні відпрацювання на рахунок незаконної торгівельної діяльності на вулиці Кам’янецькій, –повідомив Ігор Весна, заступник начальника Хмельницького міського відділу УМВС України. – Крім того, у Хмельницькому, незаконна торгівельна діяльність проходить на вулиці Проскурівського Підпілля, невстановлені торгівельні місця на залізничному вокзалі біля ринку «Ранковий». На даний час працівниками міліції складено 98 протоколів. Складені вони за ст.. 160 («торгівля з рук у невстановлених місцях»). Штраф накладений за адмінпорушення від 17 до 119 гривень, або від 119 до 286 гривень. Протоколи направлені в міський суд. Майже 80% протоколів повертаються з усним зауваженням, через те, що не завдана велика матеріальна шкода суспільству та державі».

Продавці стихійного ринку

Продавці стихійного ринку на зауваження до себе відповідають: на ринку для них немає відповідно облаштованих місць.

«Ми неодноразово зверталися до адміністрації ринку облаштувати нам місця для продажу товарів. Але досі нічого не зроблено. І взагалі, тут – на алеї, більше покупців, а там на ринку до нас ніхто не дійде», – розповіла продавчиня домашньої городини стихійного ринку. Інша, на яку правоохоронці склали ряд адмінпротоколів про порушення, зазначила: «Кому ми тут заважаємо? Роботи немає, і ця торгівля єдине, що дає мені змогу заробляти на життя. Чому зауважень немає до Кізляра, який паркує машини на пішохідній зоні?».

Приватні підприємці КП «Ранковий»

Приватні підприємці КП «Ранковий» переконують: місця тут всім вистачить. І їм набридло переступати через продукти дорогою на роботу.

«Торгові місця заповнені лише на половину. Єдине, у вихідні дні вони заповнюються на верхній площадці майже повністю. А от нижня площадка, яку нещодавно облаштували прилавками та поклали асфальт – пустує», – розповів В’ячеслав, приватний підприємець КП «Ранковий».

«Місця є. І вони постійно пустують. Люди, які продають товари з асфальту – не хочуть платити дві гривні за оренду. Гидко переступати через курей, м’ясо, ковбасу, яку вони розкладають на асфальті в пилюці», – каже Ольга, приватний підприємець КП «Ранковий».

За словами правоохоронців та представника міського управління торгівлі – вони і надалі працюватимуть, аби забрати з центру міста стихійні ринки.