Творчість за гратами: на Хмельниччині відкрилась виставка робіт засуджених

16 Серпня 2014 14:55
oblrada.km.ua

oblrada.km.ua

14 серпня заступник голови обласної ради Ігор Хитрук взяв участь в урочистому відкритті виставки художньо-прикладної творчості. Її особливістю є те, що свої роботи тут представили особи, які відбувають покарання у виправних установах Хмельницької області.

За словами організатора заходу – обласного управління Державної пенітенціарної служби України, виставка організована та проводиться з метою виявлення творчо обдарованих засуджених та розвиток їх творчого потенціалу в майбутньому, формування всебічно розвиненої особистості та системи моральних цінностей, розвитку соціально корисної ініціативи та творчих здібностей у засуджених осіб.

Від імені голови обласної ради Івана Гончара Ігор Хитрук привітав присутніх з такою знаковою подією: «Вважаю, що які б випробовування не трапились у кожного на шляху, потрібно завжди залишатись людиною. Сподіваюсь, що після звільнення усі автори робіт зможуть знайти себе, а знання та вміння, отримані в колонії, не пропадуть даремно».

Значну частину експозиції займає живопис, але є тут і різьблення по дереву, і іконопис, церковні оклади, бронзове лиття. Хоча в Хмельницькій області є тільки чоловічі виправні колонії, але на виставці було представлено багато робіт з вишивки у виді серветок, рушників, ікон, картин, які милували очі кожного присутнього.

грати-2

oblrada.km.ua

oblrada.km.ua

Це вже десята, ювілейна виставка. Цьогоріч присвячена 200-річчю від народження Тараса Шевченка – чимало творів зображують Великого Кобзаря. Водночас більшість творів засуджених – це картини, на яких змальовані простори рідного краю, рідної домівки, те, що так дорого для серця кожного і що так не вистачає там, за гратами.

Зі слів організаторів виставки, засуджені із задоволенням приймають участь у подібних заходах, оскільки це не тільки допомагає їм творчо реалізувати себе, але й розвинути свої здібності, зрештою здобути нові спеціальності, які допоможуть їм у житті після звільнення з місць позбавлення волі.