На Хмельниччині на стареньких з будинків-інтернатів наживаються

17 Серпня 2014 09:02
ngp-ua.info

ngp-ua.info

За даними начальника відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Наталії Гончарук, у Самчиківському та Лонковецькому будинках-інтернатах для громадян похилого віку та інвалідів не виконуються натуральні норми харчування, подекуди використовуються прострочені продукти, санітарний стан харчоблоків незадовільний.

Також поширена практика безпідставного направлення до будинків-інтернатів громадян, які мають працездатних членів сім’ї, зобов’язаних їх утримувати. Як наслідок, необґрунтовано збільшуються витрати обласного бюджету на фінансування геріатричних установ.

Наприклад, у Бахматовецькому будинку-інтернаті для громадян похилого віку та інвалідів за державний кошт проживають деякі підопічні, родичі котрих використовують їхні ж пенсії на власні потреби, а відправлення стареньких до закладу мотивують дороговартісними послугами доглядальниці.

Крім того, начальник відділу прокуратури області повідомила про виявлені під час перевірок факти корупційних правопорушень і зловживань. Зокрема, прокурором Волочиського району зареєстровано кримінальне провадження за ч.1 ст.191 КК України щодо розтрати посадовцями однієї з геріатричних установ бюджетних коштів, виділених на виплату зарплати працівникам, котрі фактично роботу не виконували.

Прокурором Ярмолинецького району складено та направлено до суду протокол про адміністративне корупційне правопорушення за ст.172-7 КУпАП, стосовно директора одного з будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, який допустив конфлікт інтересів – уклав договори про закупівлю для закладу товарно-матеріальних цінностей зі своєю близькою родичкою.

Наразі на усунення уже виявлених порушень прокуратурою області до Хмельницької облдержадміністрації внесено подання.

Довідка НГП. У Хмельницькій області функціонує 29 геріатричних закладів, в яких проживає понад 1700 осіб.