Всесвітній день безпритульних тварин

18 Серпня 2014 16:53
four-paws.org.ua

four-paws.org.ua

У 1992 році Міжнародне суспільство прав тварин (ISAR) виступило з пропозицією відмічати кожну третю суботу серпня як Національний День безпритульних тварин.

В цей день зоозахисники різних країн проводять різноманітні заходи, намагаючись донести ідею відповідального ставлення до домашніх тварин. Щороку зростає кількість країн, які підтримують ініціативу проведення Дня безпритульних тварин. Україна не стала винятком, оскільки ця проблема в нашій країні досі не вирішується гуманними методами.

Тому цей день – це ще один шлях достукатися до сердець людей, розповівши їм про те, що біль – однаковий для всіх: і для людей, і для тварин. Сказати про те, що відсутність дому у тварини – не їхня провина, а наша з вами. І що в наших силах допомогти тваринам стати щасливими володарями теплого дому і дбайливих господарів.

Багато хто має вдома домашнього улюбленця. Зазвичай вони стають членами сім`ї. І часто коли зустрічаємо тварину, яка не має господаря, то у кожної небезсердечної людини виникає бажання допомогти. Однак, на жаль, кількість безпритульних тварин росте.

На сьогодні вирішення проблеми безпритульних тварин в Україні лежить на плечах розплідників, небайдужих волонтерів та соціально відповідального бізнесу. Інвестиції від держави не дозволяють притулкам впоратися з наявним навантаженням, а радикальних заходів щодо поліпшення ситуації чекати не доводиться.

Існує три категорії безпритульних тварин: істино безпритульні, умовно безпритульні, загублені або покинуті.

Перші живуть сім’ями, споживають харчові решки на звалищах і випадково здобутим кормом. Іноді їх підгодовують люди. Другі за різними даними складають переважну більшість безпритульних тварин. Вони живуть на автомобільних стоянках, ринках, поблизу лікарень, шкіл, дитячих садків. Їх годують люди, які працюють на цих об’єктах. Треті являють собою найбільш небезпечну категорію безпритульних тварин, тому що вони не пристосовані до безпритульного життя, часто вони агресивні по відношенню до людей.

Протягом першого півріччя Хмельницьким підприємством “Спецкомунтранс” було постерилізовано 148 безпритульних тварин та передано в притулок “Добро” 186 тварин. Проте на вулицях залишається значна кількість безхатніх тварин, які потребують притулку.

Безпритульні тварини виконують певну роль в житті суспільства: в деякій мірі вони є ланкою ланцюга утилізації біологічних відходів. Водночас існує загроза для людей з боку безпритульних тварин через те що вони можуть бути джерелом збудників небезпечних захворювань, а також проявляти агресію по відношенню до людини. Тому вирішення цієї проблеми є в край важливим для нашого соціуму.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА