У Хмельницькому відбувся парад вишиванок та… парасоль

24 Серпня 2014 19:19
ye.ua

ye.ua

Хмельничани святкували День Незалежності України під дощем, з гарним настроєм та 50-метровим прапором.

Найчастіше у святковий день лунали побажання миру. А хмельничани, які не побоялися холоду, вітру та сильного дощу, і прийшли на майдан Незалежності, казали: «Солдати в таку погоду в окопах сидять. Тому нам соромно боятися просто вийти на вулицю».

парад-2 парад-3 парад-4 парад-5

У вишиті сорочки і сукні, віночки та коралі, навіть у плащі у вигляді прапорів одягнулися дорослі і маленькі хмельничани. Приходили цілими родинами і з домашніми улюбленцями.

Оксана Мазур прийшла з усією родиною – чоловіком, донькою, сестрою, племінником та навіть двомісячним сином Данилком, який їхав у синьо-жовтому візочку.

парад-6

«Колиску таку побачили у Чернівцях, вирішили і собі оформити, – розповідає пані Оксана. – Ми вже другий рік ходимо на парад вишиванок, щоб підіймати патріотизм, показувати дітям, що потрібно любити свою країну».

Вікторія і Юрій Ткачуки з сином Даніїлом приїхали із Києва до батьків у гості і пішли на парад. Вишиванки купили напередодні свята у нашому місті.

парад-7

«Душа радіє, коли навколо бачимо стільки людей у вишиванках, які стали символом нашої нації», – каже Юрій.

А його маленький син, у якого вишиванку видно під дощовичком, додає: «Ми у вишиванках, значить, ми – козаки!»

У Олександра та Ірини Чорних патріотичне пробудження сталося три роки тому, з тих пір вони відвідують усі подібні заходи.

«Це одна з форм самоідентифікації нації. Територія у держави є, а згуртованої нації ще не було. Зараз бачимо, що згуртування відбувається на наших очах», – каже пан Олександр.

парад-8

Свої сорочки родина Чорних придбала понад десять років тому у Закарпатті, у косівських майстрів, і всім рекомендує їхати за автентичними вишиванками саме туди. Навіть їхня домашня улюблениця – собачка Лола – позувала перед камерами із з жовто-синьою стрічкою на ошийнику.

парад-9

Кілька сотень учасників параду проти російської окупації «ПТН-ПНХ» розгорнули 50-метровий державний прапор, з яким і пройшлися центром міста. Лунали гасла «Українському війську – слава!», «Героям Небесної сотні – слава!» «Знай чужинець – тут панує українець!» та інші. Окрім гімну під бій барабану співали «Путін х…ло!»

парад-10

Завершився марш покладанням квітів та молебнем біля Янгола скорботи.

ye.ua

ye.ua