Петро Порошенко призначив довічну стипендію політв’язню з Хмельниччини

25 Серпня 2014 22:15
vinnitsaok.com.ua

vinnitsaok.com.ua

Відповідний указ Президент України підписав на День Державного Прапора України.

Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким призначив довічні державні іменні стипендії громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність.

Серед 31 стипендіата є і жителька Хмельниччини – Стефанида Шмига. Стефанида Павлівна народилася у 1932 році. У 18-річному віці була засуджена за «зраду Батьківщини».

«Трибуналом військ МДБ Кам’янець-Подільської області 30 червня 1950 року засуджена на 25 років позбавлення волі у виправному трудовому таборі з пораженням прав на 5 років і конфіскацією майна. Строк покарання зменшений до 10 років ув’язнення з пораженням прав на 5 років», – повідомляє головна редакційна колегія науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією».

Реабілітували Степаниду Шмигу лише після того, як Україна здобула незалежність.

Довідка: довічні державні іменні стипендії громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність, виплачуються щомісяця. Їхній розмір становить 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (949 гривень в 2014 році) і не залежить від зарплати, пенсії або інших доходів, які вони отримують.