Маленькі хмельничани, які виховуються у сім’ях опікунів і першого вересня сядуть за шкільні парти, отримали подарунки від міської влади

29 Серпня 2014 11:58
khmelnytsky.com

khmelnytsky.com

Напередодні нового навчального року майбутніх першокласників та їх опікунів запросили до міської ради, аби вручити подарунки в урочистій обстановці. Цьогоріч таких діток лише четверо – двоє хлопчиків і стільки ж дівчаток.
Заступник міського голови Григорій Давиденко переказав вітання дітям та їхнім опікунам від міського голови Сергія Мельника з передсвятом – Днем знань. Побажав майбутнім першокласникам здоров’я, бути старанними учнями та гарно навчатись. Разом із щирими напутніми словами та найкращими побажаннями Григорій Михайлович вручив завтрашнім першокласникам ранці з комплектами шкільного приладдя: зошити, альбоми для малювання, кольоровий папір та інші канцтовари, необхідні для навчання.
Дякуючи опікунам за те, що замінили цим дітям батьків, Григорій Давиденко зазначив: “Кількість дітей, які виховуються в інтернатних закладах з кожним роком зменшується, всі діти попадають під опіку, або виховуються у прийомних сім’ях. І це дуже добре. Якщо з різних причин у дітей немає біологічних батьків, і коли їх заміняють батьки прийомні, вихователі або опікуни – це набагато краще, ніж вони виховувалися б в інтернатних закладах. Переконаний, що інтернатний заклад, навіть самий кращий, ніколи не зможе замінити дитині її родину, адже у родині дитина відчуває тепло душі й енергетику, яку дають їй батьки”.
Як куратор соціальної сфери, Григорій Давиденко пообіцяв родинам всебічну підтримку та допомогу у вирішенні їхніх проблемних питань.
Під час зустрічі маленькі першокласники Денис, Вадим, Єлизавета продекламували всім присутнім вірші. А юна хмельничанка Марина зачитала вірш, який написала її бабуся – Тетяна Мельник: “Мені вже 6 років, піду я до школи. Ця радість велика не тільки моя, радіють бабуся, всі люди навколо, радіє вся наша подільська земля. Я дякую всім, хто зробив мені свято, хто мрії дитячі здійсняє щодня, за небо блакитне велика подяка, всім тим, хто на Сході мене захищав. І я обіцяю, що вчитися буду дуже старанно, щоб стати як Ви, просити добро людям всім бездоганно, і Бог Україні дасть славу і мир. Слава Україні!”

khmelnytsky.com

khmelnytsky.com

На згадку про подію діти сфотографувалися із заступником міського голови Григорієм Давиденком.
Подібні зустрічі вже стали традиційними. Щороку на початку навчального року міська влада вітає дітей міста пільгових категорій.

Довідково

Вже стало доброю традицією привітання першокласників, які проживають в сім’ях опікунів, з нагоди Дня знань із врученням їм подарунків (навчального приладдя), придбаних за кошти місцевого бюджету. Вартість одного подарунка біля 300 грн (це ранець, зошити, альбоми для малювання, кольоровий папір та інші канцтовари, необхідні для навчання).
Щороку зменшується кількість вихованців інтернатних закладів області з числа мешканців міста в зв¢язку з влаштуванням дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім¢ї усиновителів, опікунів і піклувальників, на альтернативні форми сімейного виховання.
У місті в сім’ях опікунів та піклувальників виховуються 180 дітей. Протягом 2013 року влаштовано під опіку 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в 2014 – 12.
Держава здійснює повне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які користуються державними пільгами: безкоштовний проїзд у міському транспорті (на підставі єдиного проїзного квитка), безкоштовне харчування в школах, першочергове забезпечення підручниками, безоплатне утримання в дошкільних навчальних закладів, відвідання культурно-розважальних заходів, забезпечення безоплатними юридичними послугами, щорічне оздоровлення.
Допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, надається у розмірі, що становить два прожиткових мінімуми для дитини відповідного віку. Крім того, щомісяця дітям зазначених категорій виплачується додаткова грошова допомога на кишенькові витрати у розмірі 50 грн. з коштів місцевого бюджету.
Комплексна програма “Піклування” в м. Хмельницькому передбачає надання грошової допомоги на забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться під опікою та піклуванням, шкільною та спортивною формами.
Діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, двічі на рік проходять обов’язкове комплексне медичне обстеження.
Стало традицією урочисте вручення у стінах виконкому щопівріччя паспортів громадян України та цінних подарунків дітям, яким виповнилось 16 років. Слова підтримки владою інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, підкріплюються конкретними справами.
Постійно проводяться заходи для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: до Міжнародного дня захисту дітей, Новорічних та Різдвяних свят, до Дня Святого Миколая,  до Дня знань.