На Хмельниччині проживає єдиний в Україні майстер, який реставрує народні інструменти

31 Серпня 2014 12:10

podilska.info

podilska.info

Один на всю країну. На території області живе та працює єдиний майстер з виготовленням та реставрацією струнних народних музичних інструментів. Бандури, кобзи, цимбали після втручання його умілих рук знаходять друге життя.

Серед музичних інструментів особливою гордістю у музичному житті українського народу була кобза-бандура. З нею тісно пов’язаний героїчний епос національного буття, його життєва та волелюбна вдача. На сьогодні оволодіння цими давніми народними символами набуває великої популярності. Відкриваються музичні школи, функціонують гуртки.

Інструменти, які потребували реставрації, більше не будуть припадати пилом та лежати без діла. Вдихнути нове життя в бандури, кобзи, цимбали може майстер-реставратор Ігор Сабаєв. Його широкому загалу представили на обласній колегії управління культури, національностей і релігії. Займається цією справою майже 3 роки. Працює один, але інструментів відремонтовано чимало.

Раніше, як розповідає реставратор, навіть не думав про роботу над інструментами. До цього захоплювався живописом, але донька змінила його напрямок роботи.

Зараз збільшився обсяг роботи, тому майстер шукає колег, які допоможуть у відновленні інструментів. Які є ще одним підтвердженням наспівного, мелодійного характеру української музики, її багатоголосся. Вони яскрава сторінка історії музичної культури українського народу. Вони виявляють багатство його душі, свідчать про високу матеріальну та духовну культуру.