Третину дітей-сирот з Хмельниччини усиновили іноземці

31 Серпня 2014 16:06

vsim.ua

vsim.ua

З початку року у Хмельницькій області усиновили 33 дитини. Тринадцятеро з них будуть мешкати у сім’ях громадян США, Франції, Італії та Канади.

У Хмельницькому за цей період усиновили трьох дітей, усіх – українці. Всього ж на сім’ї чекають 544 дитини зі всієї області. Сімей же, які потенційно можуть взяти дитину до себе, у банку даних служби у справах дітей лише 63.

Про це «ВСІМ» розповіла начальник служби у справах дітей Хмельницької ОДА Ніна Магур

– За дітьми, які усиновлені громадянами України, здійснюється постійний контроль. І тут, на превеликий жаль, вперше за дев’ять років, відколи ми займаємося цим питанням, в цьому році у нас є жахливий факт, коли мама-усиновителька жорстоко поводилася з усиновленою дитиною. Два з половиною роки над нею знущалася… Вибачте, нам ніхто не повідомив – ні школа, ні в охороні здоров’я, ні сусіди, ні громада… Станом на сьогодні маму позбавлено материнських прав, проти неї порушена кримінальна справа за жорстоке поводження з дитиною. Хлопчик перебував у центрі соціально-психологічної реабілітації, сьогодні він у будинку сімейного типу у Дунаєвецькому районі. Прохання до всіх органів самоврядування – координуйте ці питання, оскільки це життя дітей. Що стосується дітей, яких усиновлюють іноземні громадяни, то контроль за цим здійснює Міністерство закордонних справ, лише у тому випадку, якщо стало відомо, що в країні щось сталося з нашою дитиною. А взагалі, діти усиновлені громадянами інших держав – це діти підданих тих держав, і закони України до них не мають абсолютно нічого.

Цього року, за словами Ніни Магур, на Хмельниччині вперше відбулося практичне навчання батьків, які бажають взяти дітей під опіку. Завдяки цьому нові сім’ї отримали 11 дітлахів.

– З метою удосконалення навчальної підготовки потенційних опікунів, піклувальників, тобто тих людей, які хочуть брати на виховання дітей, обласний центр соціальної служби сім’ї, дітей і молоді запровадив практичні навчання на базі обласного центру соціально-психологічної реабілітації «Подолянчик». Батьки проходять навчання, і на власні очі бачать, яких дітей вони будуть брати, – розповіла посадовець. – Ми цього року зробили це вперше, і з тих дев’яти батьків, які були на навчанні, шестеро беруть 11 дітей під опіку. Двох дівчат вже всиновлені, решта буде забрана в будинки сімейного типу.

Джерело: "ВСІМ"