І знову про соціальний захист військовослужбовців

5 Вересня 2014 13:55
radio24.ua

radio24.ua

Від початку оголошення часткової мобілізації в березні 2014 року було прийнято низку нормативно-правових актів, які визначають соціальний захист військовослужбовців, зокрема і призваних на військову службу із запасу. В першу чергу це стосується їхнього грошового забезпечення. Сьогодні призвані по мобілізації отримують грошове забезпечення на рівні з тими військовослужбовцями, які служать за контрактом. Також, за ними зберігається заробітна плата за місцем їхньої особи до призову, на період не більше року відповідно до ч.3 ст. 119 Кодексу законів про працю. Законодавством передбачено також звільнення фізичних-осіб-підприємців, які призвані під час мобілізації, від сплати єдиного соціального внеску на особливий період.

Пунктом 15 статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що військовослужбовці з початку і до закінчення особливого періоду, а резервістам та військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду, штрафні санкції, пеня за невиконання зобов»язань перед підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Наказом Міністерства оборони України від 19.05.2014 №325 «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 14.04.2014 №240» військовослужбовцям, які залучаються до проведення Антитерористичної операції, встановлено виплату за виконання особливо важливих завдань у розмірі 100% посадового окладу з урахуванням окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років.

Крім того, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.06.2014 №158 «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству фінансів України на 2014 рік, та виділення коштів з резервного фонду державного бюджету», встановлено виплату винагороди військовослужбовцям, які з 1 травня 2014 року безпосередньо беруть участь у Антитерористичній операції, в розмірі 100% місячного грошового забезпечення, але не менш як 3000 гривень, з розрахунку на місяць. Мінімальне грошове забезпечення військовослужбовця-контрактника, так само як і призваного з запасу, становить 23—гривень. Для тих, хто бере участь в Антитерористичній операції, збільшується виплата на 100%, але не менш ніж 3000 гривень. Для цієї категорії військовослужбовців розміри грошового забезпечення становлять: 5700 гривень (стрілець), 72300 (командир відділення), 9600 (командир взводу), 12470 (командир роти), 13660 (командир батальйону).

Статтею 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено гарантовану державою виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) чи інвалідності військовослужбовця. Розмір цієї допомоги не залежить від звання, посади, вислуги років, виду військової служби (строкова, контрактна чи за мобілізацією) військовослужбовця. Вказана допомога призначається і виплачується у розмірі 500-разового прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, – у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного або резервіста, що становить 609 тисяч гривень. Також члени родини загиблого військовослужбовця отримають нараховане, але не отримане військовослужбовцем до дня загибелі грошове забезпечення (у тому числі за весь місяць, в якому військовослужбовець загинув). Родинам також надається грошова допомога в проведені поховання у розмірі 500 гривень. Така виплата здійснюється згідно з Порядком призначення виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 №975. Оформлення документів та проведення виплати забезпечують військові комісаріати.

За інформацією Хмельницького міськрайонного управління юстиції