Сміття у Південному Бузі вистачить ще на 10 волонтерських прибирань

5 Вересня 2014 16:00
Фото Афіни Черкезової

Фото Афіни Черкезової

Близько тридцяти волонтерів зібрались для очищення території біля ріки Південний Буг у Хмельницькому. Спочатку акція планувалась для очищення від мотлоху змілілого дна, але комунальники таки виконали свою роботу та волонтери прибирали територію на обох берегах за дамбою.

“Показово, що на акцію прийшла молодь та діти. Коли тебе відпускають з університету і кажуть, що треба прибирати – це зовсім не те прибирання, на яке ти йдеш з власної ініціативи”, – зазначив організатор акції Степан Кушнір.

Фото Афіни Черкезової

Фото Афіни Черкезової

“Коли після участі у подібній акції ти бачиш, як на вулиці хтось кидає сміття під ноги – ти хапаєш його за руку та читаєш просвітницьку промову на декілька хвилин. Перевиховання та зміна свідомості можлива лише за допомогою активних дій, і аж ніяк не лекцій чи простих плакатів із погрозами штрафів”, – вважає учасниця акції Надія.

Фото Афіни Черкезової

Фото Афіни Черкезової

НГП запитав декількох волонтерів: чому вони прийшли прибирати чуже сміття.

Маша, 17 років: “Мені завжди не подобалось, що на наших узбіччях так багато сміття. Незабаром я їду на навчання у інше місто, і хочу зробити наостанок щось корисне для Хмельницького. Тут залишається мій молодший брат – було б класно, якби він бачив чисте та гарне місто”.

Сергій, 37 років: “Приємно бути частиною небайдужого суспільства. Наступного разу приведу друзів і змотивую їх і скажу, що знайшов тут дорогий годинник – будуть активніше прибирати”.

Євген, 22 роки: “Потрапив сюди випадково. Побачив у соцмережах оголошення та прийшов – все одно корисніше провести час я не зміг би. Я ж прибираю у своєму місті, це нормальне явище. Я хочу щоб воно було чистим. Приходитиму ще на такі акції і кликатиму друзів”.

Сергій, 18 років: “Я хочу бачити своє місто чистішим, ніж воно є зараз. Наші люди не розуміють, що вони роблять з природою. Мені не хочеться жити у сміттєзвалищі – це моя головна мотивація”.

Світлана, 23 роки: “Я шокована кількістю сміття та обсягом роботи, яку необхідно зробити для очищення ріки. Ніколи не заходила на цей берег, а сюди стікається все сміття з Південного Бугу. Сотні і тисячі пластикових пакетів, залишки ліски, пластикові пляшки, одноразові стаканчики, горілчані пляшки. Ми зібрали 11 величезних пакетів, прибравши лише видиме сміття на ділянці довжиною близько 50 метрів. А яка довжина всього русла?”