Кінотеатр ім. Шевченка нарешті сподівається на прибуток

8 Вересня 2014 14:35
proskurov.info

proskurov.info

На ремонт найстарішого кінотеатру в місті з бюджету призначили 1,9 мільйона гривень. В очікуванні грошей у закладі проводять «ночі кіно» та намагаються працювати у прибуток.

Чекають на допомогу

– Є рішення про виділення, але самих грошей ми поки не отримали. Тим паче, через складну ситуацію в країні, не можемо бути впевненими, коли саме до нас дійдуть ці кошти, – розповідає директор кінотеатру Костянтин Костенко. – Гроші ми плануємо витратити на нові крісла та DVD.

Однак, це не єдине, що стосується капітального ремонту будівлі. Як повідомляє директор закладу, реставрації потребує і дах. А найбільше незручностей виникає під час настання холодів.

– Опалення – це одна з найбільших фінансових затрат. Лише в минулому році у нас на це пішло близько 30 тисяч гривень, – каже керівник.

Останнім часом робота кінотеатру була збитковою, що більшою мірою залежало від недостатньої відвідуваності.

– Можу сказати, що за останній квартал ми вперше запрацювали на прибуток. Однак, говорити про кінотеатр Шевченка як про повністю прибутковий заклад поки зарано. Про суму збитків, з якою ми стикались раніше, сказати не можу. Хай цифрами займаються статисти. А для нас головний показник – відвідуваність глядачів, – говорить Костянтин Костенко.

Нічне кіно

Відродити популярність «чкальника» кінотеатру допомагають активісти. Віднедавна в закладі проводять ночі кіно. Пізні покази проводяться раз на два тижні.

 – Почали ми з патріотичної тематики. Результати показали, що середня відвідуваність нічного кінопоказу набагато більша, ніж в будь-якому кінотеатрі нашого міста – 56 чоловік було минулого разу. Це хороший показник, якщо загалом середня відвідуваність на зал – 5-10 людей. Тішить, що кількість присутніх поступово збільшується. Більша частина з них – молодь, – говорить Костянтин Костенко.

proskurov.info

proskurov.info

Зараз кінотеатр співпрацює з різними молодіжними організаціями міста – «Сорока», «Простір», «Вуличний Університет». Поки таких організацій небагато.

– Думаю, якби не теперішня ситуація в країні, ми могли б проводити якісь рекламні заходи, – каже Костянтин Костенко, – але коли всі на сьогодні переймаються долею країни, то говорити про якісь подальші проекти чи заходи неправильно.

А от на кінопрем’єри у Шевченка поки розраховувати не варто. Причина у тому, що фільми «у цифрі» кінотеатр не може демонструвати через застарілу апаратуру.

– Наша проблема в тому, що цифрової апаратури ми поки не маємо, лише плівкову, яка зараз перестала випускатись і брати фільми на таких носіях стало практично неможливо, – говорить директор. – Кіно ми показуємо на відеопроекторі, що зараз не зовсім зручно робити. Хоча, якщо порівняти звук, то в нас кращий, ніж, наприклад, в кінотеатрі «Планета».

Працюють всімох

Як каже Костенко, справа не лише у фінансуванні. «Я вважаю, якщо це підприємство, то воно має бути фінансово самостійним. Але для того, щоб воно існувало самостійно, вона повинно мати свою базу. Однієї демонстрації фільмів недостатньо, аби кінотеатр мав прибуток. Справа не лише в кіносеансах, це мають бути якісь заходи, які будуть проводитись в кінотеатрі. Тут вже залежить від польоту фантазії та можливостей організаторів».

Зараз у кінотеатрі працює 7 працівників – це інженери, 2 кіномеханіки, бухгалтер, економіст.

– Колектив маленький, але згуртований. Тому, якщо вдасться реалізувати всі позитивні ідеї, які в нас є, сподіваюсь, що у кінотеатру відкриється таки друге дихання, – говорить директор.

Щодо приміщення, яке орендується зараз чималою кількістю закладів, вільною для кінотеатру тут залишається тільки зал та фойє. Костянтин Костенко впевнений, що треба зберегти культурну цінність приміщення. Адже для нашого міста воно як пам’ятка культури.