Доки останній російський солдат не залишить територію України, жоден закон про особливе самоврядування на Донбасі не почне діяти

18 Вересня 2014 20:20
ictv.ua

ictv.ua

Про це в ефірі телеканалу новин «24» заявив радник Президента України, народний депутат Микола Томенко, коментуючи ухвалені в парламенті закони про особливий порядок самоврядування в деяких районах Донбасу і амністію.

За словами М. Томенка, закони, проголосовані 16 вересня, – це правова, або радше політична декларація того, що Україна готова до наступних кроків реалізації мирного плану Президента.

«Ми чітко продемонстрували готовність говорити про те, що можемо піти на певні компроміси, але ці компроміси – в законі. І ці закони можуть бути реалізовані, коли територію України покине останній російський солдат, коли на Сході перестане вестись війна, коли буде здана зброя терористами», – зазначив Томенко.

Він також сказав, що з повагою ставиться до людей, що прийшли під Адміністрацію Президента України протестувати проти цих законів щодо Донбасу. «Але є й люди, які вимагають перемир’я і миру, і не хочуть, щоб далі гинули їхні діти. Не можна працювати лише в одному режимі. Ми працюємо в двох режимах: шляхом мирних переговорів та у військовому форматі. В будь-якому разі, ми зобов’язані українську державу захищати», – зазначив Микола Томенко.

За його словами, очевидно, що це перемир’я для нас повинно завершитись переозброєнням Збройних сил України, щоб наші військові могли воювати з тою технікою, з якою можна воювати у ХХІ столітті.

Щодо закону про амністію, то Микола Томенко звернув увагу на те, що в тексті закону є виключний перелік тих людей, які не можуть потрапити під амністію. «Звичайно, не можуть бути амністованими ті, хто вбивав, ґвалтував, займався мародерством, паплюжив українську символіку тощо», – зауважує Микола Томенко.