Існування двох курсів на валютному ринку – серйозна небезпека і джерело для корупції

20 Вересня 2014 12:25
tsn.ua

tsn.ua

Про це радник Президента Микола Томенко сказав під час зустрічі з громадськістю Полтавщини, обговорюючи непросту ситуацію з поверненням банківських кредитів, яка склалася на сьогодні.

Микола Томенко зауважив, що, дійсно, зараз в Україну повернулася ситуація «паралельних курсів». Є офіційний курс, який визначається на міжбанківських торгах і фіксується в обмінних пунктах. Проте люди не можуть за цим курсом придбати валюту для повернення своїх кредитів. Різниця між реальним курсом і офіційним є суттєвою, і на чорному ринку, який сьогодні знову розквітає, реальний курс доходить до 15 грн за долар.

Микола Томенко сказав, що Уряд вже давно мусив би розглянути це питання, тому що наявність двох валютних курсів (офіційного і тіньового) – серйозне джерело для корупції і у тих інституціях, які займаються фінансовими та банківськими справами, і, власне, на рівні побутового життя.

Радник Президента сказав, що вимагатиме від Уряду зокрема і від влади загалом розглянути цю ситуацію, бо не можна допустити, щоб за рахунок паралельно існуючих валютних курсів знову відбулося пограбування простих громадян, як це вже було не один раз у кризові часи.