У Хмельницькому активізуються волонтери-історики

21 Вересня 2014 13:30
castle.at.ua

castle.at.ua

Новий етап волонтерського проекту трудових загонів презентувало Подільське молодіжне об’єднання «У майбутнє через культуру». Його мета – допомога у благоустрої історичних і архітектурних пам’яток.

Крім того, за словами голови об’єднання Дениса Монастирського, він має на меті посилення інтересу молоді до культурної спадщини і мотивація громад на догляд за пам’ятками і використання їх як туристичного потенціалу.

“З 2008 року припинене бюджетне фінансування реставраційних і консерваційних робіт на пам’ятках історико-архітектурної спадщини. А в області три з половиною тисячі пам’яток. Багато з них у критичному стані”, – зазначила головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій, уповноваженого контролювати стан збереження об’єктів культурної й історичної спадщини Валентина Лукашук.

Розпочався проект у 2012 році, коли об’єднання «У майбутнє через культуру» фінансову підтримку після перемоги в конкурсі обласного управління молоді та спорту. А після перемоги в національному конкурсі «Волонтер року» проект отримав грант Президента України.

“Більш як за шістдесят тисяч гривень живих коштів ми вже придбали основне обладнання, яке нам потрібно для догляду за пам’ятками.Тепер нам важлива підтримка транспортом для виїздів до об’єктів нашої уваги. Так ми зможемо доглянути більше парків, фортифікаційних споруд, замків”, – повідомив Денис Монастирський.

За два роки у трудових волонтерських загонах взяло участь близько семисот студентів, молодих активістів. Вони виїжджали на прибирання пам’яток у Меджибіж, Ізяслав, Самчики, Антоніни. Цього року до об’єктів спадщини у цих селах і містах додаються такі у Сатанові, Зінькові, Жванці.

Самі волонтери не просто працюють, а потрапляють на оглядові екскурсії, отримують доступ у місця, закриті для звичайних туристів і екскурсантів. Крім того, під час роботи волонтерам трапляються історичні знахідки.

“Все це важливо. Такий рух поширений у європейських країнах, а польські волонтери упорядковують старі кладовища навіть в Україні. І коли, наприклад, вирішується питання про видачу українцеві карти поляка, то неодмінно запитують, що він зробив для відродження чи збереження історично-культурної спадщини там, де живе”, – резюмував голова Спілки поляків Поділля Франц Міцінський.