Справа “новоросів”: путніська агітка змінила погляди хмельничанина з проросійських на помірковані

3 Жовтня 2014 09:35
ye.ua

ye.ua

У Хмельницькому відбулось третє засідання суду у справі про розповсюдження в місті газети «Новоросія», під час якого були допитані троє свідків. Всі вони так чи інакше засвідчили той факт, що підозрювані Оксана Корецька та Андрій Орєхов мали безпосередній стосунок до газети терористичних угруповань ДНР та ЛНР.
Підозрювані, розповсюджувачі “Новоросії”

Свідок Оксана Супрунюк розповіла, що познайомилась с підозрюваною у соцмережі під час Майдану, коли вони обоє «допомагали Беркуту». Пізніше жінки зустрічались особисто: Оксана Корецька передавала Оксані Супрунюк георгіївську стрічку та примірник газети «Новоросія». Цей факт був зафіксований на відео, тому свідок не могла його заперечити. Але вона намагалась запевнити слідство у тому, що газета слугувала лише обгорткою стрічки: стрічки, нібито без обгорток носити не можна.

Сергій Багриєвич розповів, що підозрюваний Андрій Орєхов передавав йому 250 примірників «Новоросії» для розповсюдження в мікрорайоні Озерному. Переглянувши заголовки газети, свідок вирішив її не розповсюджувати, залишивши вдома. Зробив він це ніби тому, що змінив свої погляди з відверто проросійських на помірковані після початку війни.

Третій свідок, Руслан Станицький , допомагав підозрюваній Оксані Корецькій позбутись «зайвого майна», коли її діяльністю вже зацікавилась СБУ. Він двічі возив знайому за місто, де вона викидала якісь пакунки (очевидно, газети «Новоросія»). Останній раз це трапилось просто перед тим, як іх обох зупинила міліція.

Частина свідків до суду цього разу не з’явилась. Тому засідання буде продовжено 17 жовтня.

Як писав НГП, у липні цього року співробітники СБУ в Хмельницькій області припинили протиправну діяльність групи осіб, які закликали до підтримки терористичних бандформувань зі Сходу.

Зловмисники активно розповсюджували сепаратистські газети «Новороссия», влаштовували відеоконференції в мережі Інтернет, під час яких закликали громадян України до протидії законній владі.

У ході обшуків за місцем проживання затриманих вилучено ще 250 примірників газети “Новороссия”, комп’ютерну техніку, засоби зв’язку, рукописні записники, які підтверджують їхню протиправну діяльність.

Було відкрите кримінальне провадження за ч.2 ст.110 ККУ (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), яка передбачає позбавлення волі строком від трьох до п’яти років.