Українські вчителі найкращі, а живуть найгірше

5 Жовтня 2014 14:30
novyny.ostriv.in.ua

novyny.ostriv.in.ua

Зарплатня українського педагога у 45 разів нижча, ніж такого ж фахівця у Швейцарії

Що лиш не доводилось переживати українським вчителям! Партійні забаганки за радянських часів, криза дев’яностих, коли педагоги роками отримували, замість грошей неякісний одяг, меблі і навіть горілку. А потім розпочалися, здається, ліпші часи: давали зарплату, зате були безкінечні освітні реформи, вчителів завалили паперовою роботою та постійними примхами влади.

З кожним днем українським вчителям чимраз важче працювати. Змінилося ставлення батьків і дітей до педагогічної праці. На вчителів уже не рівняються, їх гірше слухають, працю вже не так поважають.
Як живуть учителі з усього світу (середньостатистичні дані)

Річний дохід (в у. о.)
Швейцарія – 68820
Нідерланди – 57870
Німеччина – 53730
Бельгія – 51470
Корея – 47340
Ірландія – 47300
Україна – 1500

Кількість учнів на одного вчителя
Португалія – 7,6
Велика Британія – 13,4
США – 15,3
Бразилія – 32,1
Україна – 27,5

Кількість жінок-учителів
Латвія – 88,7 %
Естонія – 84,5 %
Словаччина – 81,8 %
Японія – 39 %
Україна – 92%

Середній вік учителів
Італія – 48,9 року
Естонія – 47,9 року
Малайзія – 38,9 року
Сінгапур – 36 років
Україна – 45 років

Педагогічний стаж
Латвія – 22 роки
Естонія – 21,6 року
Італія -19,8 року
Англія – 12,4 року
Україна – 29 років

Години навантаження на тиждень
Чилі – 26,7 години
Бразилія – 25,4 години
Англія – 19,6 години
Нідерланди – 16,9 години
Україна – 18 годин

Фінансування освіти (на рік)
США – 809 мільярдів у. о
Японія – 160 мільярдів у. о
Німеччина – 154 мільярди у. о
Бразилія – 146 мільярдів у. о
Україна – 3 мільярди у. о

– Коли я більше ніж тридцять років тому вирішила стати учителем, вступила в університет, ця професія вважалась однією із найпрестижніших. Тільки найкращі ставали вчителями, і багато хто про це мріяв. Звичайно, діти різні були, але однозначно повага до педагогічної праці була значно більшою, – згадує вчитель української мови і літератури Олена Нестерюк. – Не було такого, щоб учень нагрубіянив, а зараз, на жаль, це трапляється досить часто. Крім того, хоч зарплати були й невеликі, але їх вистачало на життя, у вчителів постійно була можливість безкоштовно оздоровитися у санаторіях, отримати різноманітні пільги. Зараз про це можна лише мріяти.

Натомість сьогодні усе освітнє керівництво країни та області в один голос кричить про те, яким має бути вчитель та інші працівники шкіл. Наголошує, що педагоги не мають займатися репетиторством, а понаднормово безкоштовно займатися з дітьми. Забувають тільки, що вижити без додаткового заробітку вчителі не зможуть. Нещодавно педагогам зменшили зарплати, забравши надбавки, а ціни і далі зростають.

Аби зрозуміти, в які умови поставлені українські вчителі, ми наводимо статистику з досліджень Організації економічної співпраці та розвитку (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD).

До речі, за результатами дослідження, нині найкраще співвідношення ціни та якості надає система освіти Фінляндії.

Щодо ефективності після Фінляндії, що посіла перше місце, далі йдуть Корея, Чехія та Угорщина. Системи освіти Бразилії та Індонезії, відповідно до дослідження, продемонстрували найменші показники співвідношення ціни та якості.

Що ж стосується заробітної плати, то найвищий річний оклад отримують учителі у Швейцарії. У середньому він становить 68000 доларів. Це вище, ніж середня зарплата по країні, яка становить близько 50000 доларів. Слідом за Швейцарією, країнами з високою зарплатою вчителів є Нідерланди, Німеччина та Бельгія. Для порівняння, середня річна зарплата українського вчителя – 1500 доларів, у 45 разів менша, ніж у Швейцарії. Зате навантаження викладацьких годин в українських учителів – одне з найбільших у світі.

Найбільше грошей на освіту виділяють у США, Японії та Німеччині. За міжнародними даними, найчастіше, тобто у 68% випадків, учитель – це жінка приблизно 48 років.

Тож залишається сподіватись, що українська система освіти хоч трохи наблизиться до західної, де вчителі не виживають, а мають творчу престижну професію.

Ірина БЄЛОВА
Дорогі вчителі! Щиро вітаємо вас з професійним святом! Бажаємо залізного терпіння, наснаги та здібних учнів!

Джерело: "Від і до"