Дні народження президентів яскраво демонструють два різних світогляди Росії та України

9 Жовтня 2014 11:05
zn.ua

zn.ua

Черговим прикладом того, що Україна поступово віддаляється від російського, чи так званого євразійського світу, є те, як українське та російське суспільство (зокрема, медіа) відреагували на дні народження своїх президентів.

Про це радник Президента, народний депутат Микола Томенко сказав вінницьким журналістам.

Він нагадав, що Петро Порошенко відзначав свій день народження 26 вересня, а Володимир Путін – 7 жовтня.

«Цей приклад щодо днів народження обох президентів чітко засвідчує, що Росія продовжує курс в системі тоталітарного постцарського, постімперського думання, де вся країна через медіа «думає», як поздоровити свого «царя». Натомість в Україні позиція суспільства і медіа була представлена в абсолютно інший, більш європейський спосіб, що не заважав громадянам в день народження Президента жити своїм життям», – зазначив Микола Томенко.

Він також додав, що світоглядні доктрини Росії і України вже настільки далекі одна від одної, що, скажімо, в Росії жарт над президентом дорівнюється до акту тероризму, натомість важко уявити, щоб в Україні була подібна реакція влади на часом доволі жорстку критику Президента в соціальних мережах чи в Інтернет–публікаціях.

«Виходячи з цього, реагування на дні народження президентів ще раз підтвердило, що світоглядно і ментально Україна та Росія представляють абсолютно різні цивілізаційні доктрини, де Україна повертається в систему європейських і проукраїнських цінностей, натомість Росія продовжує жити в постімперських, царських підходах», – підсумував М. Томенко.