Озеро, якого немає на жодній топографічній карті

12 Жовтня 2014 15:27
proanime.org

proanime.org

В Україні є природні дива, які вражають своєю неповторністю: безкраї таврійські степи і дрімучі поліські діброви, загадкові печери та цілющі джерела. Поблизу села Веселець Городоцького району Хмельницької області є унікальне озеро, яке періодично зникає.

Старожили згадують, що на цій місцині колись навіть висівали зернові. Проходять роки, і луки знову перетворюються на чималу водойму, в якій невідомо звідки з’являється риба, гніздяться рідкісні птахи.

Старожили розповідали, що за останні десятиліття воно вже тричі зникало. Раніше це траплялося значно частіше. Воно навіть власної назви не має. Мешканці нашого села люблять відпочивати на його берегах, купатися і ловити рибу. У 1987-му озера взагалі не було. На цьому місці люди косили траву. В одному місці пробивалося малесеньке джерельце. Вже наступного літа водойма стала збільшуватися і за три роки перетворилася на велике озеро, в якому з’явилася риба. До 2000-го воно розлилося від лісу і аж до дороги – на кілька кілометрів, загальною площею понад 50 гектарів, а глибина до трьох метрів.

Минулого року озеро знову стало зменшуватися. Навіть цієї весни, коли було багато снігу і йшли дощі, воно досить помітно всохло.

Йдемо берегом таємничого озера, навколо вирує життя, співають птахи.

Подільський природознавець і дослідник Олександр Кльоц стверджує, що озеро виникає в долині стародавніх річок, лежить між горбами і не має витоку до жодної водойми. Це пов’язано з будовою земної поверхні в цій місцевості. Коли проводилася меліорація, то був порушений гідрологічний режим прилеглих територій. Але природознавець не виключає, що циклічність води пов’язана з сонячною активністю та впливом місяця.

Україна має цікаву “родзинку”, природа подарувала такий феномен, тільки люди не вміють чи не хочуть ним скористатися. Зовсім небагато треба – красиву легенду. І звідусіль будуть їхати в ці краї подивитися на диво-озеро, тим більше, що зовсім недалеко знаменитий курорт Товтри. Може, тоді депресивне і вимираюче село з оптимістичною назвою Веселець нарешті повеселіє й оживе. Цікаве і привабливе місце для розвитку сільського зеленого туризму. Але все в далекій перспективі – для цього потрібно хоча б дорогу нормальну зробити, а краєвиди тут дуже мальовничі: пагорби, яри і долини. В самому селі є ще один цікавий об’єкт – джерело, вода якого, за місцевими переказами, лікує очі.

Джерело: Свідок