У 2012-2013 роках земельні питання на Хмельниччині вирішувались за хабарі – Лещишин

12 Жовтня 2014 16:35
agrodovidka.info

agrodovidka.info

Управління Держземагентства у Хмельницькій області за останні чотири місяці цього року вдалось розглянути 8,5 тисяч заяв від людей. До того земельники їх не розглядали через вказівку попереднього керівництва: впродовж 2012 та 2013 років в установі всі питання вирішувались лише за хабарі.

Про це заявив виконувач обов’язків керівника Управління Руслан Лещишин, звітуючи про 100 днів на займаній посаді.

“За чотири місяці мого перебування на посаді було видано близько чотирьох тисяч затверджень. Була знята напруга, яка накопичувалась останні три роки. Підхід до справ був настільки нахабним, що, якщо не було фінансової зацікавленості, ніхто і пальцем не ворушив. Впродовж такого тривалого часу ми це “розгрібали”, і тільки зараз вийшли на законні терміни розгляду людських заяв”, – сказав земельник області.

За словами Лещишина, на Хмельниччині запроваджена унікальна процедура: всі землі, які обробляються аграрними групами, що зайняті, але за них не сплачується орендна плата, оформляються на державу.

“Якби в приватника було 177 тисяч гектарів землі, він впродовж 2-3 місяців надав її в оренду і отримав прибуток. “А держава що, лох?” – задаю я питання. Чому держава не отримує жодної користі із земель, які незаконно обробляються? Тому зараз моніторимо, складаємо облік. Все йде до того, що право на оренду земельної ділянки виставлятиметься на аукціон. Хто більше заплатить державі, той орендуватиме. Документи вже підготовлені, готуються перші аукціони. Київ нас почув”, – зазначив чиновник.

Також Лещишин наголосив, що побороти корупцію можна тільки тоді, коли ліквідуються причини і можливості для її виникнення. І запровадження аукціонів – один з шляхів до цього.