Поповнились лави славутських козаків

20 Жовтня 2014 14:14
slavuta-mvk.info

slavuta-mvk.info

14 жовтня у нашому місті були проведені різноманітні заходи з нагоди світлого свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня українського козацтва, а відтепер і Дня захисника вітчизни. З давніх-давен цей день вважався особливим, адже це свято духовно об’єднувало наш народ, живило його вірою у повсякчасне заступництво Божої Матері за людській рід, за мир і добро на нашій землі, яка боронила наш народ, допомагала козацькому війську у боротьбі з ворогом. 
В дошкільному навчальному закладі №2 «Подоляночка» відбулося уже традиційне святкове дійство «Посвята в козачата». Вихователями та маленькими вихованцями садочку була підготовлена цікава програма, насичена творчими виступами: діти залюбки співали патріотичні пісні про славні подвиги козаків та виконували козацький танок. 
Досить серйозно поставилися діти до прийняття присяги, організованої членами Славутської паланки МГО «Козацтво Запорозьке». Юні козачата давали «дорослі» обіцянки, серед яких – робити все, що в їх силах, щоб бути вірними Богові й Україні; виховувати себе шляхетними, мужніми, готовими до будь-яких випробувань; бути сміливими, сумлінними, доброзичливими, порядними; ввічливо, з повагою ставитися до старших себе та бути вірними нащадками світозорих предків.
Позитивним емоціям дошкільнят не було меж!
Також, цього дня, у холі міського Палацу культури відбулася посвята в джури учнів загальноосвітніх шкіл. 
Міський голова Василь Сидор звернувся до присутніх: 
«Шановні батьки, молоді козачата! Ще рік тому, коли ми проводили посвяту, ніхто не думав і не гадав, що на нашу землю може ступити ворог, який відбиратиме її і вбиватиме наших людей. Разом з тим в цей складний час ми ще раз переконалися у силі духу українського народу, його вірі. І, переконаний, Україна вкотре переможе.
Дорога славутська юнь, ваше завдання сьогодні бути справжніми українцями, патріотами. Ви розумієте, що захищаючи Україну ви захищатимете своїх рідних і близьких. І тому ви повинні бути готові як ніколи. У нас сьогодні є можливість провести традицію, якої дотримувався сотні років український народ, коли козаки приймали молоде покоління в свої ряди і навчали їх. Але перше чого ви повинні навчитися – це віри. Ще Тарас Шевченко колись говорив: 
«Моліться Богові одному,
Моліться правді на землі,
А більше на землі нікому
Не поклонітесь». 
Тому я хочу, щоб ви пам’ятали, що віра і Україна це те, біля чого ми повинні згуртуватися. Якщо будемо підготовлені, сильні духом ніхто не посміє зайти на нашу землю. Слава Україні! Слава Богу!».
Привітав присутніх зі святом і благочинний протоієрей отець Петро. 
Хвилиною мовчання вшанували учасники заходу воїнів загиблих на сході у боях за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.
Після доповіді про готовність до присяги в джури отаману Хмельницького округу, адміралу Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорозьке» Василю Сидору, відбулася урочиста посвята та вручення відповідних посвідчень. Майбутні козаки – представники козацьких куренів – давали обіцянки поважати історичне минуле свого народу, цінувати його традиції та звичаї, оберігати єдність козацтва, сповідувати найвищим моральним цінностям, навчатися та стати справжніми козаками. 
Зворушливі клятви юних патріотів любити та захищати Батьківщину вразили присутніх своєю щирістю, а висловлені надії на світле майбутнє України подарували гостям гарний та піднесений настрій. Яскраві враження гостей свята свідчать про те, що Україна потребує в проведенні подібних свят. Адже саме вони підіймають патріотичну свідомість громади, стимулюють інтерес молоді до історії українського народу та стародавніх традицій.
Із посвятою у джури учнів шкіл, а також гостей на заході вітали талановиті представники Будинку дитячої творчості, які підготували чудовий концерт.
Далі ходою учасники заходу пройшли до каплички «Сім таїнств», де представники духовенства провели молебень за Україну.