Безоплатна правова допомога стає доступною для внутрішньо переміщених осіб

23 Жовтня 2014 15:15
uha.org.ua

uha.org.ua

20 жовтня 2014 року Верховна Рада України на своєму останньому засіданні прийняла Закон України «Про захист прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (ВПО). За цей Закон проголосувало 249 народних депутатів. Закон був необхідний для того, аби врегулювати статус людей, які покидали свої домівки та тікали з окупованих територій. Більшість правозахисників наголошували на тому, що прийняття цього закону є необхідним та важливим.

“Шлях прийняття згаданого закону був довгим та нелегким. Проте, нарешті, об’єднавши зусилля, цей надзвичайно важливий нормативно-правовий акт був прийнятий. Ухвалення цього закону надало можливість вирішувати нагальні проблеми вимушених переселенців, які вже досить тривалий час не були врегулювані” – розповідає про актуальність та нагальність внесення змін щодо захисту внутрішньо переміщених осіб голова ХОГО «Подільської правової ліги» Андрій Місяць.
На його думку: “Тепер нас очікує не менш важлива справа – реалізація цього Закону на практиці, проведення потужної інформаційної кампанії з метою роз’яснити вимушеним переселенцям їхні права і гарантії наданих державою. Сподіваюсь правозахисники зі всієї України не будуть байдужими до цієї ініціативи та допоможуть людям реалізувати свої права та, у разі потреби, надаватимуть безоплатну правову допомогу.
На сьогодні постає ще вкрай важливе питання – можливість отримання переселенцями безоплатної вторинної правової допомоги. Закон «Про безоплатну правову допомогу» поки що не передбачає, надання Центрами БВПД правової допомоги громадянам у цивільних та адміністративних справах. Хоча попит надзвичайно великий серед переселенців. Звичайно, за півроку-рік, тобто після запровадження БВПД у цивільних та адміністративних справах, ті з переселенців, які потраплять до кола суб’єктів, визначених діючою редакцією статті 14, зможуть отримати таку допомогу на підставі Закону на безоплатній основі, за рахунок держави. Але багатьом з них така допомога потрібна вже сьогодні, адже є питання, які не можуть чекати, оскільки від їх вирішення залежить доля цих людей. Крім того, є строки для звернення до суду, які можуть сплинути до того часу, поки Центри почнуть надавати допомогу в цивільних та адміністративних справах.
Попри те, що багато правозахисників безкоштовно відстоюють права внутрішньо переміщених осіб, лише один третій сектор не в змозі покрити увесь попит на цю допомогу. Набагато раціональніше та логічніше забезпечити надання такої допомоги на державному рівні, попередньо врегулювавши це законодавчо, і продовжуємо стояти на позиції, що необхідно внести зміни до статті 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” та включити до числа осіб, які мають право на таку допомогу внутрішньо переміщених осіб. Тисячі осіб могли б отримувати вторинну правову допомогу з цивільних та адміністративних справ вже зараз.
ХОГО “Подільська правова ліга”, як і відстоювала, так і на далі буде відстоювати права внутрішніх переселенців. Зі своєї сторони ми будемо робити усе можливе, щоб зміни до Закону таки були внесені, а наразі сподіваюсь, що правозахисники зі всієї України, а також професійні адвокати, які готові працювати на засадах Pro Bono долучаться до цієї ініціативи та не сидітимуть склавши руки, коли люди потребують нашої допомоги”.