Про початок опалювального сезону 2014-2015 років в області

23 Жовтня 2014 13:12
vsim.ua

vsim.ua

Область розпочала опалювальний сезон 2014-2015 років.
29 вересня 2014 року прийнято розпорядження голови адміністрації про початок опалювального сезону в індивідуальному секторі. У відповідності до вимог діючого законодавства 20 жовтня отримано погодження Мінрегіону та Мінерговугілля України про початок опалювального сезону у соціальній сфері та у багатоквартирних житлових будинках з централізованим теплопостачанням. Рішення про початок опалювального сезону уже прийнято у Волочиському, Дунаєвецькому, Ізяславському, Красилівському та Полонському районах, у містах – Славута, Нетішин, Хмельницький, Кам’янець-Подільський та Шепетівка. У першу чергу тепло подається до дитячих садочків, лікарень та шкіл. У місті Нетішин, за рахунок скидного тепла ХАЕС, уже повністю опалюється житловий сектор. Станом на ранок 22.10.2014 в області опалюється 46 шкіл (5,8%), 71 дошкільний заклад (9,8%), 10 лікувально-профілактичних закладів (14,9%), 103 житлових будинки (2,2%). 24 жовтня планується подати тепло на усі об’єкти соціальної сфери та житловий сектор.
Цьому передувала значна робота комунальників. На виконання заходів з підготовки до зими витрачено 41,4 млн.гривень. Розпочати опалювальний сезон готові усі 580 котелень, 795 шкіл, 728 дитячих садочків, 53 лікарні та 4584 житлових будинки. Створено 64 аварійних бригади, які будуть забезпечувати подачу теплоносія до споживачів у цілодобовому режимі.
Важливим в умовах жорсткої економії природного газу є своєчасні розрахунки підприємств комунальної теплоенергетики за спожитий природний газ. Борг цих підприємств, з урахуванням боргів минулих періодів, все ще залишається значним. Його зменшенню сприятиме виділена напередодні опалювального сезону субвенція з різниці в тарифах на послуги теплопостачання у сумі 209,1 млн. гривень. Завдяки стовідсотковому освоєнню цієї субвенції рівень розрахунку за спожитий у 2014 році природний газ складатиме 97,6%. 10 із 17 теплопостачальних підприємств взагалі не матимуть боргів.
Населення області за природний газ розрахувалося на 107,6% (з врахуванням боргів минулих років).
Однак, є ще нереалізовані резерви: борг ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» перед НАК «Нафтогаз України» складає 29,5 млн.грн. (рівень розрахунку – 8,1%), Полонського ПТМ -7,7 млн.грн. (рівень розрахунку – 33,2%).
Населення області заборгувало за послуги теплопостачання 33,2 млн.гривень. Цих коштів дуже не вистачає для повних розрахунків за спожитий природний газ, оплату нових його поставок.
Постановою Кабінету Міністрів України № 296 від 9 липня 2014 року області доведено зменшені на 30 відсотків обсяги споживання природного газу. З метою виконання цієї постанови розроблені відповідні заходи. Із запланованих заходів по скороченню споживання природного газу (технічних заходів та заходів по переведенню на альтернативні види палива) реалізовано 94,6%. За рахунок 16,8 млн.грн. коштів обласного бюджету на об’єктах соціальної сфери буде введено в експлуатацію 42 твердопаливних котли.
На разі стоїть завдання освоїти 15,1 млн.грн. коштів, виділених з державного бюджету на заходи з енергозбереження. Їх реалізація дозволить замістити 6,6 млн.куб.м. природного газу, економічний ефект від впровадження становитиме 8,8 млн.грн. на рік.
За серпень місяць поточного року теплопостачальними підприємствами області забезпечено економію споживання природного газу на 30%, за вересень економія склала 35,6%. На 20 жовтня скорочення споживання природного газу до відповідного періоду минулого року складає 5,8 млн.м3 або 77 відсотків.
Опалювальний сезон 2014-2015 років передбачається дуже непростим. І його результат в цілому залежить від вкладу кожного з його учасників. Зокрема, від газопостачальних підприємств – своєчасне газопостачання, від теплопостачальних підприємств – належний рівень теплопостачання, економне використання теплової енергії та реальна віддача мільйонних вкладень на альтернативні джерела її отримання, від споживачів послуг теплопостачання (населення, підприємств та організацій) – своєчасний розрахунок за отримане тепло.