На Хмельниччині запроваджено спрощене митне оформлення іноземної «гуманітарки» для потреб АТО

29 Жовтня 2014 15:58
km.biznesoblast.com

km.biznesoblast.com

Кабінет міністрів України відмінив нетарифне регулювання гуманітарних вантажів під час проведення митного оформлення. Ця норма закріплена у Постанові КМУ № 566 від 08.10.2014 р.

Відповідно до Постанови, пропуск через митний кордон України, декларування та митне оформлення гуманітарного товару, який надається урядами інших держав через уповноважені ними організації, здійснюється без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Зазначена норма діє на увесь період проведення антитерористичної операції.

Також нагадуємо, що на Хмельницькій митниці працює «гаряча лінія» з оперативного вирішення питань, які можуть виникнути під час проведення митного контролю та митного оформлення товарів гуманітарної, благодійної, технічної допомоги, яка ввозяться на митну територію України іноземними донорами чи волонтерами для потреб АТО.

Налагоджено співпрацю суміжних служб, які задіяні в митному оформленні товарів для потреб АТО. Зокрема, узгоджено перелік підприємств, митних складів та складів тимчасового зберігання, які здійснюють безкоштовне декларування гуманітарних товарів та безкоштовно надають місця для зберігання та митного оформлення товарів, що переміщуються донорами гуманітарної, благодійної, технічної допомоги або волонтерами.

Примітно, що на Хмельниччину протягом січня-жовтня 2014 року до благодійних організацій надійшло 220 тисяч тонн гуманітарних вантажів. Загальна сума ввезених товарів склала понад 4 мільярди гривень.

Більше половини «гуманітарки» на терени краю надають донори з Німеччини. В основному це медичне обладнання, текстильні вироби домашнього вжитку, різноманітні меблі та товари для дітей. Також благодійні організації області отримують допомогу від Польщі, Нідерландів, Швейцарії, Норвегії, Литви.

На думку провідних фахівців митниці, допомога закордонних благодійників є дуже важливою для України, передусім – постачання ліків та виробів медичного призначення, які вкрай необхідні для бійців АТО.