Перші рішення нового парламенту: 300 депутатів, ліквідація недоторканності і вибори за пропорційною основою

3 Листопада 2014 19:54
dumskaya.net

dumskaya.net

Радник Президента України Микола Томенко на своїй сторінці у Facebook висловив задоволення тим, що нарешті нове покоління депутатів припинило боротьбу за підвищення своїх зарплат і почало підтримувати пропозиції, що озвучувалися ним протягом останнього року.

Отож, на переконання М. Томенка, перші рішення нового парламенту повинні бути такими: закон про вибори на пропорційній основі за відкритими списками, внесення змін до Конституції щодо ліквідації депутатської недоторканності, а також скорочення кількості народних депутатів до 300 осіб.

«Необхідно прояснити моїм новим колегам по парламенту, що «по-быстрому», як вони пропонують, недоторканність ліквідувати не можливо. Необхідно змінити статтю 80 Конституції і, звісно, за процедурою конституційних змін, а не просто Закону», – зазначив Микола Томенко.

Проте, він зауважує, що зміни до Конституції варто розділити на дві категорії: очевидні й дискусійні. Очевидними, на його думку, є скорочення кількості народних депутатів до 300, ліквідація недоторканності тощо. «Їх необхідно вносити вже в перший день роботи нового парламенту. А дискусійні – спочатку опрацювати в рамках конституційної комісії і вже потім пропонувати для розгляду у сесійній залі», – вважає М. Томенко.