Для забезпечення всіх споживачів Хмельниччини лічильниками газу потрібно більше 90 мільйонів гривень

6 Листопада 2014 18:45
khmelnytsky.com.ua

khmelnytsky.com.ua

До 2018 року кожен споживач газу повинен бути забезпечений засобом обліку газу. Стовідсоткове оснащення житлових приміщень газовими лічильниками є обов’язковою умовою інтеграції України в Європейське енергетичне співтовариство і передбачене законом «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Для завершення виконання державної програми у Хмельницькій області необхідно виділити 91 мільйон гривень.

Але споживачі природного газу, які не користуються лічильниками, віднедавна не зацікавлені у їх встановленні чи економному використанні блакитного палива, адже тепер, відповідно до нових норм, вони платитимуть за спожитий природний газ у 1,5-2 рази менше.

Як відомо, з 1 жовтня згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» від 06.08.2014 року №409, було змінено норми споживання природного газу для всіх категорій споживачів-фізичних осіб, в яких не встановлені лічильники газу.

На сьогодні ПАТ «Хмельницькгаз» надає послуги понад 390 тисячам подолян, з яких 13% або 52 тисячі не мають лічильників газу.

«Наша компанія щорічно встановлює близько 10 тисяч безкоштовних лічильників.Беручи до уваги рівень фінансування програми по забезпеченню комерційного обліку природного газу, для забезпечення всіх споживачів Хмельниччини лічильниками, знадобиться 9 років», – зазначає заступник голови правління з постачання та обліку газу Василь Семенюк. – Водночас хочу зазначити негативну тенденцію до категоричної відмови споживачів від встановлення лічильників, яка ще більш усугубилась після зменшення норм споживання з 1 жовтня. Відповідно, споживачі без лічильників не будуть економити паливо і надалі всілякими способами уникатимуть встановлення навіть безкоштовних лічильників».

Для прискорення процесу встановлення лічильників для 52 тисяч подолян потрібно 91 мільйон гривень. Тобто, щоб виконати всі роботи до 1 січня 2018 року, необхідно щорічно виділяти більше 30 мільйонів гривень на встановлення безкоштовних лічильників споживачам Хмельницької області. Адже лише за таких умов Україна виконає вимоги, які вона взяла на себе як член Європейського енергетичного співтовариства.

Згідно із Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», вже з 1 січня 2016 року ПАТ «Хмельницькгаз» буде вимушене припинити газопостачання споживачам, які користуються плитою та колонкою без лічильника, а з 1 січня 2018 року – усім споживачам, котрі не мають лічильників.