Контрабандні цигарки у Хмельницький привозять з Росії, Молдови та Білорусії

12 Листопада 2014 21:51
vsim.ua

vsim.ua

Від курців та любителів випити значною мірою залежить добробут країни. Адже акцизні податки на алкоголь та тютюн наповнюють державну казну. Поки влада підвищує акцизи, споживачі купують цигарки «з рук» сумнівної якості, але ж по нижчим цінам.

На ринку Хмельниччини  з’являється все більше  підробок відомих тютюнових виробників. За словами правоохоронців, підробки привозять із сусідніх країн.   А в такому випадку держава програє двічі, адже  не отримує  акцизу з сигарет і засобів за ліцензію на продаж тютюнових виробів. Але крім економічної сторони, є й  інше –  соціальний аспект:  Нелегальні цигарки найлегше потрапляють в руки неповнолітніх. Недосконале законодавство дозволяє контрабандистам уникати суворої відповідальності. В основному   порушники відбуваються легким переляком, сплативши штраф. Для вирішення цієї проблеми у Хмельницькому за круглим столом зібралися міліціонери, юристи, митники, податківці та чиновники.

vsim.ua

vsim.ua

Петро Кузьменко, юрист

Бабці торгують тютюном вже 23 роки

На жаль, покупці хочуть отримувати товар за доступними цінами, не задумуючись про  якість цієї продукції. Вони від того страждають, бо отримують неякісний товар.  Втрачає і підприємець, не маючи можливості нормально розвивати свій бізнес.  Легальні торгові точки найбільше перевіряють, нелегальні же можуть закритися після перевірки, але  результату така боротьба ніякого не приносить. Існує багато методів  боротьби, але в усіх обласних центрах не вирішена проблема торгівлі «з рук».  Так звані бабусі як 23 роки тому торгували цигарками, яких тоді майже не було в країні, так і зараз, коли працюють заводи виробників.

vsim.ua

vsim.ua

Костянтин Юровський, начальник відділу провадження у справах про порушення митних правил оперативного управління боротьби з контрабандою та митними правопорушеннями Хмельницької митниці

Збільшення акцизу заганяє підприємця «в тінь»

Регулювання ринку в частині оподаткування показало, що збільшився акцизний податок, тому багато підприємців йде «в тінь». В Хмельницькій області неодноразово документували факти торгівлі цигаркам без акцизних марок, привезених з Росія Білорусії,  Молдови. Потрібно відслідковувати  незаконне переміщення цигарок від кордону до реалізації товару на ринку. Тютюн –  один із найприбутковіших видів зайнятості, тому завжди боротьба з цим напрямком буде актуальна. Контрафактна продукція виготовлюється і на території України, але про такі факти на Хмельниччині нам не відомо.

vsim.ua

vsim.ua

Владислав Масловський, оперуповноважений відділу боротьби з економічної злочинністю Хмельницького обласного управління міліції

Потрібно посили відповідальність

З початку року відкрито 7 кримінальних проваджень в рамках яких вилучено понад 9 тисяч пачок сигарет.  Частина вже спрямована до суду, по іншим проводяться досудове розслідування. В основному контрафактні тютюнові вироби розповсюджують  фізичні особи, які їх приводять на територію області та зберігають. На пачках немає акцизної марки ні іноземного виробника, ні вітчизняного. Усі вилучені цигарки знищуються.  Також зафіксовані факти  підроблених маркок акцизного податку.  Найбільша наша проблема – законодавство, згідно якого особи притягуються лише до адміністративної відповідальності. Нормою кримінального кодексу відповідальність за такі дії не передбачено.   Міліція тримає питання контрафактних тютюнових виробів на постійному контролі.

vsim.ua

vsim.ua

Тетяна Левкун, головний спеціаліст  інспекції з питань захисту прав споживачів

Цигарки більше не перевіряють

Раніше   інспекція  мала право перевіряти і проводити планові та позапланові перевірки суб’єктів господарювання, які реалізовують тютюнові вироби. Ми могли перевіряти наявність ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами, накладні, сертифікати відповідності, наявність акцизних марок. Мали право виконувати контрольну закупку, аби перевірити  чи буде виданий продавцями касовий чек. Держава виділяла кошти на проведення лабораторних досліджень.  Наші спеціалісти відбирали тютюнові вироби. Пізніше про планову перевірку ми повинні були попереджувати за 10 днів. Скажу, що результати цих перевірки були мінімальними. Бо за ці дні вони конкретно підготовлювалися до нашого приходу. Але це ще не все. Кабмін у 2008 році постановив, що ті, хто продає тютюнові вироби не відносяться  до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику.  Інспекція вже не мала права їх перевіряти. Цього року перевірки цих підприємств здійснюються тільки з дозволу Кабміну. Це стосується всіх, крім Державної фіскальної служби. На жаль, жодного дозволу цього року інспекція не отримала. Зараз у нас повністю «зв’язані руки».

Джерело: "ВСІМ"