«Свіча вічності» від кам’янчанина

13 Листопада 2014 13:31
khmelnytsky.com.ua

khmelnytsky.com.ua

Наприкінці жовтня на Закарпатті, в місті Хуст, фотохудожник Станіслав Стояновський запалив «свічу вічності».

200 фоторобіт під такою назвою, присвячених 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка, подолали більше 300 кілометрів, перш ніж дістатись Закарпаття. Тут, у хустській картинній галереї, їх оцінили запрошені на виставку представники місцевого управління освіти й науки, школярі, любителі творчості Шевченка.

На знімках, які я збирав спочатку без усякого мотиву, – визначні місця, пов’язані з життям і творчістю Кобзаря, присвячені йому пам’ятники, скульптури, – розповідає автор, Заслужений працівник культури України. – Почалось усе із Канева, куди мене запросили із фотовиставкою про Кам’янець. Там я наробив стільки фотографій із місць, де бував Шевченко, що потім виникла ідея побувати й у інших містах. Так вдалось об’їздити не тільки Київську область, але й всю Україну».

За словами фотохудожника, йому вдалось відзняти більшість монументів, створених у пам’ять про Пророка. Як правило, всі вони – однакові, каже кам’янчанин. Але є цікаві у Львові, Харкові. Дуже доглянутий пам’ятник у селі Івано-Пусте, куди люди постійно підносять живі квіти.

khmelnytsky.com.ua

khmelnytsky.com.ua

Разом із виставкою Станіслав Стояновський презентував у Хусті книгу документальних і художніх матеріалів про перебування Шевченка на Поділлі «Шевченко йде дорогами доби», а також документальні фільми для дітей.

«Пан Станіслав робить корисну справу з відновлення культурних цінностей і минулого нашого краю», – висловились працівники Хустського професійного ліцею. «Особливо важлива поява книги про Шевченка в добу, коли і досі ведеться боротьба за незалежність України», – додав директор Хустської галереї.

Жителі закарпатського районного центру не оминули нагоди й запросили фотографа із виставкою на наступний рік. А поки що він готується до поїздки зі «Свічею вічності» до Львова.