В Україні активізувалися військкомати

15 Листопада 2014 19:19
peritus.com.ua

peritus.com.ua

Українцям стали масово приходити повістки з військкоматів, незважаючи на неоголошену чергову хвилю мобілізації.

Як повідомили Корреспондент.net у прес-службі Львівського обласного військового комісаріату, пов’язано це зі звіренням облікових даних. Зокрема, за законом всі військовозобов’язані при зміні їхнього сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання, освіти, місця роботи і посади зобов’язані особисто протягом тижня повідомити про це органу, де вони перебувають на військовому обліку.

У разі, якщо військовозобов’язані цього не зробили, військові комісаріати викликають їх повістками. Оскільки особисто приходять до військкоматів одиниці, то на сьогодні у Львівській області практично всіх викликають повістками.

«Це потрібно, якщо у нас, не дай, Боже, буде четверта хвиля мобілізації, щоб ми знали зміни в облікових даних. Ми викликаємо тільки тих, хто цього не повідомляв, чоловіки приносять документи, ми вносимо їхні нові дані в картотеку. І вже знаємо, що ця людина придатна для несення військової служби, інша не придатна або записуємо його в резерв», — повідомили в прес-службі.

Чоловікам у Києві та Київській області також стали масово приходити повістки. Як пояснили в Обухівському районному військкоматі Київської області, військовозобов’язаних на службу не призивають, а вручаються повістки виключно для звіряння даних.

«Ми видавали повістки весь цей час. Але на сьогодні видаємо по 20-30 повісток на тиждень», — пояснили в комісаріаті.

У свою чергу, в Головній військовій прокуратурі України повідомили, що видача повісток — це стандартна робота військкоматів, але пояснили їхню активізацію з необхідністю «перевірити стан здоров’я військовозобов’язаних».

У відомстві також порадили не ігнорувати повістки з уточнення особистих даних, оскільки це тягне за собою накладення штрафу від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а багаторазове ухилення від візитів до військкомату тягне за собою вже кримінальну відповідальність.

Нагадаємо, раніше спікер інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко заявив, що в Україні наразі немає потреби в проведенні четвертої хвилі мобілізації в зв’язку з ситуацією на Донбасі.